Met bus en trein naar een kampeerterrein

Met bus en trein naar een kampeerterrein

Waar vind je een natuurcamping die je met het openbaar vervoer kunt bereiken? Zonder auto de natuur in, het vraagt wat meer uitzoekwerk. Ook met de bus of trein kun je veel mooie plekjes bereiken. We gingen op avontuur naar een Natuurkampeerterrein. En makkelijker kon eigenlijk niet. De bushalte is gewoon voor de deur! We maakten er een 24-uurs avontuur van en knoopten er een boswandeling aan vast. En er zijn veel meer van dit soort plekjes. Onderaan dit blog vind je Natuurkampeerterreinen die goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Een bushalte voor de deur

We crossen over een klein landweggetje. Zo klein, dat een gewone bus hier niet zou passen. Lijn 504 naar Eerbeek is een mini bus. Er passen maar acht passagiers in. Al snel na het station Zutphen rijden we langs boerenhoeves. Links wordt boerenijs aangeboden en zien we een rustplek waar fietsers en wandelaars lekker kunnen zitten. Rechts staat een bordje: ‘Pas op overstekende koeien’. Na een kort ritje stappen we uit. We staan direct voor de deur van het kampeerterrein. 

Een hutje in het bos

Op Natuurkampeerterrein Hallse Hull is het rustig. De paden liggen vol met plassen en het bos druipt van de regen. Mmm, ik heb niet zo’n zin om nu de tent op te zetten, Mam, roept mijn puberzoon. Onderweg naar het tentenveld komen we een klein hutje tegen. Kijk nou wat een mooie schuilhut! Drie wanden en een dak, meer hebben we niet nodig. We installeren ons in de hut. Terwijl ik een kopje drinkbouillon maak, pakt Fosse zijn boek erbij. Slurpend zitten we te lezen. Na de soep volgt het avondeten. Af en toe werpen we een blik op het natte bos. Het is hier net Zweden, vind je niet, vraagt Fosse.

Kampvuur

Als het droog is, maak ik een rondje over het kampeerterrein. Op het grote tentenveld is nog een hut. Daar staan drie trekkerstentjes van wandelaars, verder niemand. Plek zat dus. Je zou er keuzestress van krijgen! We zetten snel de tent op. Als het buiten nat en grijs is, wordt de tent altijd zo’n knus holletje. Fosse kruipt al snel in zijn slaapzak om verder te lezen. Ik ga buurten bij onze campingburen. De wandelaars zijn flink nat geworden vandaag. De gezamenlijke hut hangt vol regenjassen, broeken en rugzakken. We kruipen allemaal rond het vuur. Deze keer geen marshmallows die geroosterd worden, maar natte sokken aan een stok. Maar net als marshmallows branden ze flink aan. Uiteindelijk verdwijnen de sokken in het vuur…

Op naar het bos

Na een frisse nacht rits ik de tent open. Mmm, de zon schijnt nog niet… Het KNMI voorspelt zon, maar die laat nog even op zich wachten. Vandaag willen we een wandeling maken. Je kunt hier prima een rondje vanaf de camping maken, maar we vinden het leuker om verderop weer op de trein te stappen. Station Rheden is een mooi doel. Tussen onze kampeerplek bij Eerbeek en het station ligt Nationaal Park Veluwezoom. Een van de mooiste bosgebieden van Nederland. We volgen onze eigen route door het bos.

 

Bostrails en klompenpaden

Vanaf het kampeerterrein lopen we al snel over kleine bospaadjes. Het Eertbeeckse klompenpad kronkelt hier ook door het bos. Het eerste stuk lopen we nog langs recreatiehuisjes en moeten we af en toe een grote weg oversteken. Maar dan is er niets dan bos en bomen om ons heen. Mensen komen we nauwelijks tegen. Als we over een smalle trail lopen zie ik opeens een roedel herten voorbij springen. Ze schieten in de verte het pad over. Dit stille bos blijkt vol met dieren.

Een heerlijk bosbad

En dan opeens schijnt de zon! De heldere stralen prikken door het bos heen. Ik heb een grote grijns op mijn hoofd. Wat een heerlijk bosbad! Opnieuw moet ik denken aan Zweden en onze wandelingen door de eindeloze bossen. Zo fijn om dat gevoel ook hier te hebben tijdens een 24-uurs avontuur. Zullen we hier gaan lunchen? Fosse wijst op een boomstam. We kruipen tegen de stam en draaien ons hoofd naar de zon.

Posbank en IJsselvallei

Na onze zwerftocht over bospaadjes staan we opeens op een open plek: de Posbank. Golvende gele heuvels, een Hollandse lucht en in de verte de IJsselvallei. Hoe vaak ik hier ook kom, ik blijf het bijzonder vinden. Het is wel gedaan met de rust en eenzaamheid. Fietsers, wandelaars, families en hardlopers, allemaal komen ze af op dit mooie plekje. Zullen we dan maar wat gaan drinken? Paviljoen de Posbank is een oude bekende van ons. Ja, een cappuccino gaat er wel in. Die kroketten met brood zien er ook goed uit, Mam. Puberzoon werpt zijn liefste blik.

Wandelen naar station Rheden

Met een goed gevulde maag dalen we af naar het station. We huppelen bijna naar beneden. Het stationnetje van Rheden ligt aan het eind van het wandelpad. Veel stelt het niet voor. Mmm, Mam, we hebben hem net gemist! En hij gaat maar één keer in het uur op zondag…. Geeft niks, we installeren ons op een bankje in de zon en pakken ons boek erbij. Zo verlengen we ons avontuur nog even.

 

Informatie

Overnachten

We kampeerden op Natuurkampeerterrein Het Hallse Hull. Dit is een kampeerterrein van het Nivon dichtbij het dorpje Eerbeek op de Veluwe.  Je kunt er kamperen met je tent, caravan of busje. Er is ook een natuurviendenhuis. De camping is het hele jaar door open. Je mag er een vuurtje maken en er is een overdekte plek waar je kunt zitten. 

Wandelen

We volgden onze eigen route van Hallse Hull naar station Rheden. We liepen 16 km van Natuurkampeerterrein Hallse Hull naar station Rheden. Onderweg kom je (aan het eind van de route) langs Paviljoen de Posbank en bezoekerscentrum Veluwezoom. De route vind je hier.

Als je een rondje wilt wandelen vanaf het Natuurkampeerterrein dan is het Eertbeeckse klompenpad een aanrader. Deze route is 16 km lang (met inkort mogelijkheid tot 10 km) en loopt op ca. 700 m vanaf het kampeerterrein.

Het Trekvogelpad en het Maarten van Rossempad lopen ook vlak langs het Natuurkampeerterrein. Via etappe 18 van het Trekvogelpad kun je in 6 kilometer naar station Brummen wandelen.

Meer tips voor dit soort Mini Expedities

Met het openbaar vervoer naar een Natuurkampeerterrein

Deze Mini Expeditie maakten we in samenwerking met De Groene Koepel. Op  www.natuurkampeerterreinen.nl vind je meer zo’n 150 kampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Om op de terreinen te kamperen heb je het Groene Boekje of een Natuurkampeerkaart nodig. Die kun je kopen op het kampeerterrein of hier bestellen.

Hier een aantal terreinen waar je met het openbaar vervoer kunt komen. De halte is soms direct voor de deur of maximaal een kwartier stukje lopen.

Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *