Winterkamperen in Drenthe

Winterkamperen in de Drentse bossen

Claar is jarig. Haar liefste wens? Winterkamperen. Het liefst met echte sneeuw. Maar ja, dat is in ons kikkerlandje niet altijd mogelijk. Maar we hebben geluk. Het KNMI voorspelt dit weekend  winterse buien! We turen op het weerbericht. Het noorden kleurt witter in de voorspellingen dan het het zuiden. Op naar het noorden dus! Dit weekend gaan we wandelen en kamperen in de bossen van de Hondsrug. Op kampeerterrein Borger hopen we ons groene tentje wit te toveren.

Wandelen door de bossen

De bus zet ons af ergens in de Drenthe. Vanaf de bushalte is het niet ver naar het bos. Met onze rugzakken om stappen we door de bomen. Het bos om ons heen druipt. Alles is groen en druilerig. Dit is winter in Nederland… Tamelijk koud, tamelijk nat, maar niks wits. We zijn de bus amper uit of het begint te schemeren. Hoe laat wordt het eigenlijk donker? Oh oh, daar heb ik helemaal niet aan gedacht. We hebben nog een uurtje daglicht voor een wandeltocht die heel wat langer duurt. Gelukkig zijn de hoofdlampjes mee. In het bos voelen we ons helemaal alleen op de wereld. Op deze grijze dag komen we niemand tegen. 

Een vuurhut vol gezelligheid

Op natuurkampeerterrein Borger blijken we niet alleen. En dat is een genot. In de vuurhut brandt al een kampvuur. Eromheen wat mensen uit de paar tenten die tegen de bosrand staan. Mijn zoon Fosse kruipt meteen met zijn leesboek bij het kampvuur. Zetten jullie de tent maar op! Wij duiken het donkere bos in om een plek voor de tent te zoeken. De tent staat snel. Het ziet er knus uit binnen: een donspaleisje met kerstlampjes erboven. Met alle kookspullen komen we  terug bij het kampvuur. Al kletsend met onze kampeerburen koken we ons avondmaal op het vuur. Buiten de vuurgloed voelt het nat en koud, maar hier worden we al snel rozig en soezerig. Helemaal door de wijn die een buurman uitdeelt.

Slapen in een koude tent

Met de hoofdlampen op zoeken we ons tentje in het donker. Nu voel ik de kou twee keer zo hard. Ik hou al mijn kleren aan. Mutsen op en diep in de slaapzak kruipen we weg. Ik twijfel even. Was dit nou echt een goed plan? Zo’n natte koude slaapplek is niet helemaal het winterkamperen waar ik van droomde… De volgende ochtend is het stil. Muisstil. Alle geluiden klinken gedempt. Ik open de tent en de wereld is anders dan gisteren. Wit, alles om ons heen is wit. Een klein wit laagje bedekt de bodem. Maar dat wit ligt ook op onze tent en op alle bomen. Wat een kadootje! 

Winter wonderland

Met grijnzen op ons gezicht kruipen we de tent uit. Koud is het wel! Op de picknicktafel maak ik ons ontbijt. Ik vouw mijn handen om het gasje om de vlam aan de praat te houden. Ondertussen kijk ik naar de witte wereld om me heen. Wonderlijk hoe zo’n laagje wit alles anders maakt. Na warme pap en een kop koffie zijn we klaar voor de dag. Als we de tent afbreken blijft er een stukje van ons achter. Een groene postzegel in al het wit. Hoe heb jij eigenlijk geslapen? Best goed, maar mijn voeten bleven wel koud. Hmm, ik heb het vooral nu koud, zegt Claar.

Opwarmen bij een houtkachel

Op naar koffie en taart! We glibberen door het bos. Fosse veegt wat sneeuw bij elkaar. Ploff! Claar krijgt een sneeuwbal op haar rugzak. Ondertussen vliegt er al een bal de andere kant op. Al gooiend en ontwijkend lopen we naar een cafeetje verderop. Oh zalig, een cafeetje midden in het bos! Binnen brandt al een vuurtje in de houtkachel. We bestellen warme chocomel en taart en kruipen bij het vuur. De schoenen en sokken gaan uit. De mutsen en handschoenen drogen rond het vuur. Helemaal doorwarmen, dat is het doel.

Binnen weten we het zeker. Dit gaan we vaker doen. Maar dan wel met een paar sloffen, zegt Claar. En een kruikje voor de voeten, roep ik. En een dikkere donsjas, noemt Claar. En Fosse? Ach, hij heeft genoeg aan warme chocomel…

Informatie

Overnachten

We kampeerden op Natuurkampeerterrein Borger. Dit is een kampeerterrein van Staatsbosbeheer in de bossen van boswachterij Gieten-Borger op de Hondsrug in Drenthe.  Je kunt er kamperen met je tent, caravan of busje. Als je geen eigen tent hebt kun je ook een tipi huren (tipiskamperen). Het terrein ligt midden in het bos en er is een overdekte vuurplaats.  

Wandelen

We wandelden twee dagen door de bossen van de Hondsrug.

Dichtbij de camping ligt het Boomkroonpad. Een leuke route om met kinderen te doen door de toppen van de bomen. Hier is ook een fijn café met een houtkachel om bij op te warmen (Bospaviljoen de Woudstee). Ook het Pieterpad loopt vlak langs het kampeerterrein. Zo kun je bijvoorbeeld ook van Schoonloo naar Rolde lopen en onderweg overnachten op het kampeerterrein (Rolde – Schoonloo, 18 km). 

Winterkamperen

Deze Mini Expeditie maakten we in samenwerking met De Groene Koepel. Op  www.natuurkampeerterreinen.nl vind je meer zo’n 150 kampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Om op de terreinen te kamperen heb je het Groene Boekje of een Natuurkampeerkaart nodig. Die kun je kopen op het kampeerterrein of hier bestellen.

Alle Natuurkampeerterreinen waar je in de winter kunt kamperen vind je hier. Dit zijn een aantal waar je ook een kampvuur kunt maken.

Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *