Huttentocht Langsua

Droom je van een huttentocht in Noorwegen met een leuke groep? Tijdens deze groepsreis struinen we over stille fjells en slapen we in knusse berghutjes. Langsua Nationaal Park in Noorwegen ligt niet ver van Jotunheimen waar de hoogste bergen van Noorwegen  zijn. Het is een prachtig gebied om van hut naar hut te trekken. Afwisselende natuur met niet te lange tochten. Zo is er genoeg ruimte om te genieten van het Noorse huttenleven. Elke avond kruipen we bij de houtkachel en bereiden we samen ons avondmaal. En wie nog energie over heeft kan nog een extra topje te ontdekken. Met een klein expeditieteam trekken we door bergen, over hoogvlaktes, door bossen en eindeloze uitzichten. We starten in onze eigen hut. De andere dagen slapen we in knusse hutten midden in de bergen, waar we alles zelf moeten doen.  Ga je mee op zoek naar het noorderlicht, ruige natuur en elanden?

 

Groepsreis

7 dagen

 

Huttentocht

14 – 20 september 2024

 

Langsua Noorwegen

€830  

Dit is de eerste keer dat we deze reis organiseren. Ga je met ons mee op avontuur? Meld je snel aan want er zijn maar een paar plekken.

We starten in onze eigen hut. Daar hebben we alle tijd om met elkaar kennis te maken en het materiaal in orde te brengen. De volgende ochtend gespen we onze rugzakken om en starten we onze tocht door de Noorse fjells. We rijden naar Langsua nasjonalpark en beginnen onze huttentocht. In vijf dagen maken we een tocht langs vier verschillende hutten. De berghutten in dit gebied zijn superfijn. Van kleine schattige hutjes met gras op het dak tot moderne hutten die niet misstaan in een woonmagazine. We lopen over kleine paadjes, maar zullen ook dwars door de bergen struinen. Dan zoeken we onze weg met kaart en kompas. Misschien wil jij ons wel leiden naar de volgende hut? Na afloop van onze trektocht slapen we nog een nachtje in onze eigen hut. Tijd om wafels te bakken en te klinken op onze avonturen. 

Langsua nasjonalpark ligt centraal in Zuid-Noorwegen. De naastgelegen broertjes (Jotunheimen en Rondane) zijn een stuk bekender en daardoor drukker. Langsua is een uitgestrekt gebied met berkenbossen, rivieren, moerassen, flauwe bergen en hier en daar een oud boerderijtje. Er lopen geen doorgaande wegen door het gebied. Het beste verken je het gebied te voet. De hoogste top is Skaget (1.685 meter). Als we zin hebben in een uitdaging kunnen we die (een stuk) beklimmen. Laat je door de flauwe bergen en de lage hoogte trouwens niet misleiden. We gaan echt de wildernis in! Hier in het noorden ligt de boomgrens laag en kan het ook in de zomer soms ruig weer zijn. 

Hutten

De Noorse hutten zijn comfortabel, maar verwacht geen 5 sterren bediening. Op deze tocht slapen we in onbemande hutten en moeten we voor onszelf zorgen. De kachel aanmaken, koken en water halen uit het meer. Je slaapt in een gedeelde slaapkamer en de wc is niet meer dan een gat in een plank. Dat vraagt een avontuurlijke instelling.

De herfst begint vroeg in de Noorse bergen. Het kan stralend weer zijn, maar ook winters aanvolen. Regen, hagel, zon, wind, sneeuw en ijs, het kan allemaal. We gaan dan ook goed voorbereid op pad. Je krijgt een uitgebreide paklijst, zodat je alle omstandigheden aankunt. Als de omstandigheden daarom vragen passen we onze tocht aan.

Avontuur

We gaan echt samen op avontuur. Als team trekken we door de natuur. Je helpt mee met van alles onderweg. Samen koken, water halen, de hut schoonmaken, spelen en ook (als je wilt) de route bepalen. Onderweg leren we je graag van alles over het wandelen in de Noorse bergen en het huttenleven..  

Team

Je hoeft geen of weinig ervaring te hebben met huttentochten of het wandelen met een rugzak. Wel moet je een zin hebben in een avontuur.

Maximaal 6 deelnemers

Wandeldagen: 5

Afstand (km): ca. 12 km per dag

Tijd: ca. 4 uur wandeltijd per dag

Rugzak:  Je loopt met een rugzak van zo’n 10 kilo

Reis

Ons basiskamp ligt in Venabygd. Het dichtsbijzijnde station is Ringebu (ca. een half uur rijden met de auto of taxi). Met de trein ben je in ca. 3 uur van Ringebu in Oslo, in ca. 4 uur in Trondheim en in ca. 2,5 uur bij vliegveld Gardermoen. 

We adviseren je graag over je reis naar Noorwegen.

Sinds een jaar hebben we ons eigen hutje in Noorwegen. Het hutje staat verscholen in de Noorse jungle met de bergen van Rondane als achtertuin. Het voelt er of je alleen op de wereld bent. Toch is er een treinstation op een half uur rijden (of een dag wandelen). Ook is er een winkel met cafeetje op 5 kilometer afstand. Perfect om in de winter op sneeuwschoenen en slee boodschappen te doen. Over de fjells rond de hut is het fijn langlaufen, sneeuwschoenwandelen, wandelen en fietsen. De naam Rødstrupe betekent roodborstje. Een klein vogeltje dat net zo zwerft door Europa als wij. De deur van ons hutje is nu nog blauw, maar wordt hopelijk net zo rood als dit stoere vogeltje.

Onze hut is eenvoudig. Water komt uit de pomp. De wc is buiten. En de houtkachels zorgen dat het ook bij min 30 lekker warm is. Je slaapt in stapelbedden, ofwel in onze hut of in het bijgebouwtje. De grootste luxe die we hebben is de ruimte rond de hut. Berkenbossen, uitzicht op de bergen, frisse lucht en stilte. Binnen is er een knusse woonkamer waar we rond de tafel gezellig samen kunnen eten en plannen smeden. Als het even kan zitten we buiten rond onze bålpanne. Een vuurschaal met een grote driepoot. Zelfs in de sneeuw zitten we te kletsen rond het vuur op onze schapenvellen. Ondertussen koken we op het vuur of braden we een marshmellow.

Datum: 14 – 20 september 2024

Prijs: €830,- 

Inclusief

 • 7 dagen in de Noorse natuur
 • Begeleiding door Joanne, International Mountain Leader (NLAIML: professionele bergwandelgids)
 • 4x slapen in een berghut
 • 2x slapen in ons basiskamp
 • Alle maaltijden en koffie en thee
 • Uitgebreide paklijst en informatiedocument
 • Leren over het huttentleven in Noorwegen, de Noorse natuur en wandelen op kaart en kompas
 • Garantieregeling via STO Garant. Kijk hier voor de voorwaarden www.sto-garant.nl/download

Exclusief

 • De heen- en terugreis naar ons basiskamp in Noorwegen
 • Transport naar het begin- en eindpunt van de trektocht vanuit het basiskamp gaat met eigen vervoer
 • Kleding en materiaal 
 • Extra snacks of drinken (anders dan water, koffie of thee)
 • Reisverzekering (die bergsportactivitetiten dekt) en annuleringsverzekering
 • Eigen bijdrage STO Garant (€12,50)

Dit zijn wij, Joanne en Claar. Het liefst zijn we op pad in de natuur, veelal samen met onze zoon. De afgelopen jaren propten we zoveel mogelijk avontuur in ons leven. Van een nachtje kamperen tussen school en werk tot een trektocht met sledes in de Noorse winter. Nieuwe dingen uitproberen en nieuwe plekken ontdekken. Lopen, kletsen, fietsen, lachen, kanovaren en veel kopjes koffie tussendoor. Joanne begeleidt al jaren groepen in de bergen. Van de Kilimanjaro tot de Vaalserberg. Ze is International Mountain Leader en heeft ruime ervaring met wandeltrektochten en sneeuwschoenwandelen. We helpen graag mensen op weg naar het avontuur. Onze boeken (Mini Expedities en Mini Expedities in Europa) staan vol inspiratie en informatie voor moderne ontdekkingsreizigers. Slowtraveling, hobbelen of trailsjokken. Genieten, maar ook soms bloed, zweet en tranen.

Twijfel je of deze tocht bij je past of is iets onduidelijk? Mail ons gerust met al je vragen.