Huttentocht Rondane

Rondane Nationaal Park in Noorwegen is een prachtig gebied om voor een huttentocht. Niet voor niks kozen we dit gebied voor onze eigen hut. Tijdens deze groepsreis laten we je dan ook graag de mooiste plekjes  in onze achtertuin zien. Met een klein expeditieteam trekken we door bergen vol rendiermos, woeste rivieren en eindeloze uitzichten.  Hier in de bergen  is het makkelijk om te ontstressen en je hoofd leeg te maken. Hier maak je je alleen druk over de simpele dingen in het leven. Waar is de volgende hut? Wat zou er achter dat bergrugggetje zijn? En is er nog chocola? Met een klein expeditieteam trekken  we een week door de Noorse wildernis. We  slapen in knusse hutten, waar we alles zelf moeten doen.  We stoken de kachel flink op, waarschijnlijk zitten we elke avond met rode konen rond het vuur. Met een rugzak vol avonturen kom je weer thuis.

 

Groepsreis

8 dagen

 

Huttentocht

21 sept. – 28 sept. 2024

28 sept. – 5 okt. 2024

 

Rondane Noorwegen

€1.075,-

Dit is de eerste keer dat we deze reis organiseren. Ga je met ons mee op avontuur? Meld je snel aan want er zijn maar een paar plekken.

We starten deze huttentocht vanuit onze eigen hut. Daar hebben we alle tijd om het materiaal in orde te maken en om met elkaar kennis te maken. De volgende ochtend gespen we onze rugzakken om en starten we onze tocht door de Noorse fjells in Rondane. We lopen over mooie kleine paadjes, maar soms moeten we ook een rivier oversteken. Hoe verder we komen hoe minder beschaving we zien. Alleen nog maar natuur. Onderweg slapen we in drie fijne berghutten. In de laatste hut blijven we twee nachten. Als het weer mee zit beklimmen we een top boven de 2000 meter. Hiervandaan kun je een groot deel van Zuid-Noorwegen overzien. Dan is het tijd om af te dalen naar de bewoonde wereld. We nemen  een taxi terug naar ons startpunt. Daar sluiten we af met een feestmaal en slaap je nog een nachtje in onze hut voor je met een hoofd vol avonturen naar huis gaat.

Rondane nasjonalpark is het oudste nationaalpark van Noorwegen. Ook de bergen hier zijn oud. Ze zijn afgerond en kaal. De hoogste top van Rondane is Rondslotet (2.178 meter hoog). Dat klinkt misschien niet hoog, maar bedenk dat de boomgrens in het noorden een stuk lager ligt dan in de Alpen. Onze tocht gaat door heides, bossen, langs rivieren, meren en stille dalen. In de herfst kleuren de bergen bruin en lichtgeel van het vele rendiermos. Met een beetje geluk zien we wilde rendieren knabbelen aan het mos. De herfst komt vroeg in Rondane en kan plotseling overgaan in de winter. De eerste sneeuw valt meestal eind oktober of begin november. Doordat Rondane centraal in het zuiden van Noorwegen ligt is het er droger dan aan de kust. Als het zonnig is in deze tijd van het jaar kan het ‘s nachts flink afkoelen. De herfst is een mooie tijd voor een avontuurlijke huttentocht in Rondane Noorwegen.

De Noorse hutten zijn comfortabel, maar verwacht geen 5 sterren bediening. Sterker nog in deze tijd van het jaar zijn de hutten onbemand en moeten we voor onszelf zorgen. De kachel aanmaken, koken en water halen uit het meer. Je slaapt in een gedeelde slaapkamer en de wc is niet meer dan een gat in een plank. Dat vraagt een avontuurlijke instelling.

De herfst begint vroeg in de Noorse bergen. Het kan stralend weer zijn, maar ook winters aanvolen. Regen, hagel, zon, wind, sneeuw en ijs, het kan allemaal. We gaan dan ook goed voorbereid op pad. Je krijgt een uitgebreide paklijst, zodat je alle omstandigheden aankunt. Als de omstandigheden daarom vragen passen we onze tocht aan.

We gaan echt samen op avontuur. Als team trekken we door de natuur. Je helpt dus mee met alles onderweg. Van de hut schoonmaken tot de route bepalen. Onderweg leren we je graag van alles over het wandelen in de Noorse bergen.  

Team

Je hoeft geen of weinig ervaring te hebben met huttentochten of het wandelen met een rugzak. Wel moet je een zin hebben in een avontuur en een goeie conditie hebben. 

Maximaal 6 deelnemers

Wandeldagen: 6

Afstand: 15 tot 20 km per dag

Tijd: 4 tot 6 uur wandeltijd per dag

Rugzak:  Je loopt met een rugzak van zo’n 10 kilo

Reis

Ons basiskamp ligt in Venabygd. Het dichtsbijzijnde station is Ringebu (ca. een half uur rijden met de auto of taxi). Met de trein ben je in ca. 3 uur van Ringebu in Oslo, in ca. 4 uur in Trondheim en in ca. 2,5 uur bij vliegveld Gardermoen. 

We adviseren je graag over je reis naar Noorwegen. 

Sinds een jaar hebben we ons eigen hutje in Noorwegen. Het hutje staat verscholen in de Noorse jungle met de bergen van Rondane als achteruin. Het voelt er of je alleen op de wereld bent. Toch is er een treinstation op een half uur rijden (of een dag wandelen). En is er een winkel en cafeetje op 5 kilometer afstand. Perfect om in de winter op sneeuwschoenen en slee boodschappen te doen. Over de fjells rond de hut is het fijn langlaufen, wandelen, sneeuwschoenwandelen en fietsen. De naam Rødstrupe betekent roodborstje. Een klein vogeltje dat net zo zwerft door Europa als wij. De deur van ons hutje is nu nog blauw, maar wordt hopelijk net zo rood als dit stoere vogeltje.

Onze hut is eenvoudig. Water komt uit de pomp. De wc is buiten. En de houtkachels zorgen dat het ook bij min 30 lekker warm is. Je slaapt in stapelbedden, ofwel in onze hut of in het bijgebouwtje. De grootste luxe die we hebben is de ruimte rond de hut. Berkenbossen, uitzicht op de bergen, frisse lucht en stilte. Binnen is er een knusse woonkamer waar we rond de tafel gezellig samen kunnen eten en plannen smeden. Als het even kan zitten we buiten rond onze bålpanne. Een vuurschaal met een grote driepoot. Zelfs in de sneeuw zitten we te kletsen rond het vuur op onze schapenvellen. Ondertussen koken we op het vuur of braden we een marshmellow.

Data: 21-28 september 2024 of 28 september – 5 oktober 2024

Prijs: 1.075,-

Inclusief

 • 7 dagen in de Noorse natuur
 • Begeleiding door Joanne, International Mountain Leader (NLAIML: professionele bergwandelgids)
 • 5x slapen in een berghut
 • 2x slapen in ons basiskamp
 • Transport van het eindpunt van de trektocht naar het basiskamp
 • Alle maaltijden en koffie en thee
 • Uitgebreide paklijst en informatiedocument
 • Leren over het huttentleven in Noorwegen, de Noorse natuur en wandelen op kaart en kompas
 • Garantieregeling via STO Garant. Kijk hier voor de voorwaarden www.sto-garant.nl/download

Exclusief

 • De heen- en terugreis naar ons basiskamp in Noorwegen
 • Kleding en materiaal 
 • Extra snacks of drinken (anders dan water, koffie of thee)
 • Reisverzekering (die bergsportactivitetiten dekt) en annuleringsverzekering
 • Eigen bijdrage STO Garant (€12,50)

Dit zijn wij, Joanne en Claar. Het liefst zijn we op pad in de natuur, veelal samen met onze zoon. De afgelopen jaren propten we zoveel mogelijk avontuur in ons leven. Van een nachtje kamperen tussen school en werk tot een trektocht met sledes in de Noorse winter. Nieuwe dingen uitproberen en nieuwe plekken ontdekken. Lopen, kletsen, fietsen, lachen, kanovaren en veel kopjes koffie tussendoor. Joanne begeleidt al jaren groepen in de bergen. Van de Kilimanjaro tot de Vaalserberg. Ze is opgeleid tot International Mountain Leader en heeft ruime evaring met wandeltrektochten en sneeuwschoenwandelen. We helpen graag mensen opweg naar het avontuur. Onze boeken (Mini Expedities en Mini Expedities in Europa) staan vol inspiratie en informatie voor moderne ontdekkingsreizigers. Slowtraveling of misschien is sloomreizen een beter woord. Al vergt sloomreizen soms bloed, zweet en tranen.

Twijfel je of deze tocht bij je past of is iets onduidelijk? Mail ons gerust met al je vragen.