In twee dagen over het Rijnstrangen klompenpad

Misschien is dit wel het mooiste klompenpad van Nederland, zegt Niels. We zijn net aangekomen op camping Rijnstrangen na een wandeling over kleine paadje door het groen. En het goede nieuws, gaat hij verder, het mooiste stuk moet nog komen! We zijn vanmiddag na het werk vertrokken voor een microavontuur van 24 uur. Zomaar tussen het werk door twee dagen wandelen in de natuur in eigen land.

Van station  meteen in  rivierenlandschap

Het Rijnstrangenpad begint iets buiten Zevenaar. Vanaf het station staan we in een mum van tijd in een groen rivierenlandschap. Kijk, daar is een steenfabriek met een lange pijp en hier ligt een meertje dat vast is ontstaan door een dijkdoorbraak lang geleden. Op deze doordeweekse dag is het heerlijk rustig. We dwalen over dijkjes, langs sloten en wilgen. We komen alleen wat buurtbewoners tegen die een ommetje maken. 

Wandelen tussen de vogels

Het riet is hoog langs het smalle paadje. Het beweegt en bruist continu. Overal zitten dieren verstopt. Kleine vogeltjes hangen behendig aan een rietstengel. Elke keer als ik echt goed wil kijken om de vogel in mijn gidsje op te zoeken is hij alweer weggevlogen. De ganzen laten zich makkelijker zien en horen. He, lijken ze te roepen, wat komen jullie doen? We fluisteren terug dat we alleen maar even langslopen. We spitsen onze oren. Horen we nog meer? Zit er ergens in het riet een Roerdomp verstopt? 

Een trekpontje

Naast mooie kleine paadjes heeft het Rijnstrangenpad nog meer leuks in petto. Een trekpontje! Ik laat Joanne lekker trekken en glijd koninklijk over het spiegelende water. Wauw! Het pad gaat verder over de dijk. Boerderijen, ooievaarsnest en boomgaarden. We gaan hier terug in de tijd. Een boer loopt zijn schapenwei in. We groeten hem. Maar hij heeft vooral oog voor zijn schapen. De hele kudde blatende schapen en huppelende lammetjes komt recht op hem af. Ze lijken te roepen, ha, ben je daar eindelijk!

Kamperen in het groen

Het Rijnstrangenpad kun je prima in een dag lopen, maar wij maken er een tweedaagse tocht van. Onze tent staat aan het dijkje. Boven ons komt af en toe een fietser of een trekker voorbij. ‘s Avonds loop ik nog even naar de top van de dijk. De schapen liggen nu rustig tegen elkaar aan en kijken loom op. De zon gaat langzaam onder. Ook wij schurken ons tegen het dijkje aan om te slapen. ‘s Morgens schijnt de zon op de tent. Het is zo’n typische Nederlandse lentedag met stralend weer en af en toe een fikse bui. In de ochtendzon zitten we aan ons picknicktafeltje. Nog maar een kop koffie? We maken geen haast om verder te gaan. Misschien worden die 24 uur avontuur er wel 26 of 30. Wat maakt het uit.

Onthaasten op kleine paadjes

Na een laatste groet van Niels gaan we op pad voor onze verdere tocht langs het Rijnstrangenpad. De lat ligt hoog, onze verwachtingen zijn gespannen. We lopen al snel weer midden in het groen. Kleine paadjes door het weiland en de watertjes van de Rijnstrangen. Het is een feestje vandaag. De buien houden zich gedeisd. De paardenbloemen en pinksterbloemen maken ons extra vrolijk. Ook vandaag varen we weer met een trektochtje. We treuzelen. Trekken zo langzaam mogelijk en blijven midden op het water stil liggen. Horen we een roerdomp in de verte? 

Informatie

De route

Het Rijnstrangepad is in totaal 18 km lang (dag 1: 8,5 km, dag 2: 9,5 km).

Een kaartje van het Rijnstrangenpad kun je vinden op www.klompenpaden.nl. We hebben de route (via de camping) ook in Routeyou gezet: In twee dagen over het Rijnstrangen klompenpad

Overnachten

We sliepen op Camping Rijnstrangen. Een kleine camping met een fijne trekkersplek met picknicktafel. De camping heeft een mooie binnenruimte (de “huuskamer”) waar je bij slecht en koud weer heerlijk kunt zitten. Buiten is er ook een mooie picknickplek waar je een vuurtje kunt maken.