Kamperen in Zwitserland
Veel Nederlanders gaan niet naar Zwitserland om te kamperen omdat het duur is. Wij gaan er graag op vakantie. Ja het is duur, maar de bergen zijn er prachtig! Daarbij komt dat het openbaar vervoer super goed geregeld is. Je kunt dus ook heel goed op plekken midden in de natuur komen zonder auto. En informatie over wandelpaden en fietsroutes is makkelijk te vinden. Op www.schweizmobil.ch kun je goede topografische kaarten vinden met allerlei routes (zomer en winter) in de Zwitserse bergen. We zijn altijd op zoek naar mooie plekjes om onze tent op te zetten. En dan het liefst op een plekje “with a view”. Van onderstaande campings werden wij blij.
1. Lötschental: kamperen in een stil dal in Zwitserland
Camping Fafleralp ligt aan het eind van het Lötschental in Wallis. Langs kleine dorpjes rijden we steeds verder het dal in. Het is sprookjesachtig mooi. Als we boven op een grote parkeerplaats aankomen schrikken we even. Maar naast de asfaltvlakte ligt een fijne kampeerplaats. Niet meer dan een alpenweide langs een beekje eigenlijk. Het staat er vol tentjes en busjes. De hoeveelheid rare busjes, jeeps met daktenten en offroad trucks is groot. De sfeer is relaxed, ook al is het hoogzomer best druk in dit basiskamp. Iedereen gaat er overdag op uit en komt verbrand en moe weer terug. De parkeerplaats stroomt overdag vol en ‘s avonds weer leeg.
De voorzieningen zijn simpel: een klein toilethok, een kiosk met verse broodjes en maaltijden met veel vlees en friet en je kunt een vuurtje stoken. Het panorama is misschien wel de grootste voorziening. Rondom de kampeerplaats liggen hoge bergen met sneeuw en eeuwig ijs.
Direct vanaf de camping kun je prachtig wandelen. Zowel voor kleine kinderen als voor echte berggeiten is er genoeg keus. Niet ver van de camping ligt een meertje waar je een duik kan nemen. De camping is ook bereikbaar met de postbus. Je kunt er dus ook met het openbaar vervoer komen. Neem dan de trein naar Goppenstein en de bus naar Fafleralp.
2. La Fouly: kamperen met uitzicht op de hoge bergen van Zwitserland
In het zuidwesten van Zwitserland (niet ver van de grens met Frankrijk en Italië) ligt La Fouly. Het dorpje ligt aan het eind van het dal, dus het is er heerlijk rustig. De camping is enorm groot, maar dat heb je niet meteen in de gaten omdat de plekjes heel ruim zijn en er heel veel groen tussen staat. We kregen bij aankomst last van keuzestress. Het ene plekje is nog mooier dan het andere. Uiteindelijk vonden we ons perfecte plekje. Met een oprijlaan (ja echt waar), een klimrots, totale privacy en uitzicht op de ruige gletsjer achter de camping. ’s Nachts kan het trouwens behoorlijk afkoelen in dit berg paradijsje. Een muts voor de frisse avonden en een lekkere warme slaapzak zijn wel handig. ’s Morgens haal je verse broodjes bij de receptie en kun je rond de camping wandelen. De bekende Tour du Mont Blanc loopt langs de camping. Die wandelroute is erg druk, maar de andere routes veel minder. Voor wie van serieus mountainbiken houdt, kan hier lekker fietsen. Op de camping is trouwens ook een klein klimpark met parcoursen door de bomen.
3. Lucomagno: kamperen aan een rustig bergbeekje in Zwitserland
Bijna boven op de Passo Lucomagno ligt een camping. Eigenlijk kampeer je hier bij een berghut. De toiletten en douches zijn in de hut. Je kunt daar ook eten en drinken op zijn Italiaans (dit is Ticino), maar wel met Zwitserse prijzen… Er is plek voor tenten, maar ook zijn er hutten en een yurt te huur. Voor het echte Heidi en Peter gevoel kun je ook nog een stenen hutje huren dat iets verderop ligt.
Je kampeert er ondanks de hoogte tussen de bomen en aan een ijskoud bergbeekje. Topper van de camping is het houtenvat dat overdag warm gestookt wordt op hout en waar je aan het eind van de dag na een zware wandeling of fietstocht in kan hangen. Een soort omgekeerde sauna is het. Eerst plons je in het ijskoude bergbeekje en dan kom je weer bij in de tobbe.
Vanaf de camping lopen allerlei wandelroutes. Makkelijke tochten langs de rivier en over de alm of naar hogere toppen en passen. Ook kun je er mountainbiken of fietsen over de Passo Lucomagno van Biasca en Disentis.
Het is een vrij kleine camping en hij is dus snel vol. Wij hadden geluk dat we hoogzomer op de bonnefooi het laatste plaatsje kregen. Hoewel ik meestal niet zo van reserveren ben, zou ik dat bij deze camping misschien toch even doen als je in het hoogseizoen komt.
4. Camping in de Jura: kamperen en vuurtje stoken in Zwitserland
Camping Saignelegier is een beetje rommelige camping waar iedereen z’n eigen vuurplaats heeft voor de tent. Het voelde erg on-Zwitsers. Al waren de koeien die tegenover onze tent stonden wel weer helemaal Zwitsers-gezellig. Een camping waar je in je hangmat kunt hangen, vuur kunt maken en waar de frambozen rijp aan de struiken hangen is voor mij al geslaagd.
We kwamen hier langs toen we een fietstocht maakten door de Jura. De Jura-Route (nummer 7) van Basel naar Nyon komt vlak langs de camping. Ook de meerdaagse mountainbike tocht door de Jura (nummer 3) komt langs de camping. Wij maakten een combi van beide. Een verslag van onze tocht staat hier. In de omgeving kun je ook mooi wandelen en dagtochtjes op de mountainbike maken door Franches-Montagnes, een hoogvlakte met heel veel kerstbomen.
5. Pontresina: kamperen op een camping in Zwitserland met de trein bereikbaar
Camping Morteratsch is een grote camping midden in de bergen. Je kampeert rond een gletsjer rivier midden in de bergen. Neem wel een goede slaapzak mee, want het kan hier ook in de zomer flink koud worden. De camping is het hele jaar open en er zijn leuke houten huisjes te huur. Ook is er een mooie binnenruimte waar je kunt zitten en koken. Langs het naastgelegen meer zijn vuurplaatsen om te barbequen en vuurtje te stoken. Je kunt vlakbij komen met de trein (station Morteratsch) en het is een goede uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving. In de buurt zijn veel kabelbanen. Wij hebben de camping gebruikt als startpunt van onze fietstocht over de Innradweg.
6. Zernez: kamperen bij het Nationaalpark van Zwitserland
Camping Cul ligt in het dal vlakbij het doprje Zernez. In het dorpje vind je alles wat je nodig hebt: een station en een supermarkt. Vlak langs de camping stroomt de Inn. Wij ontdekten deze camping dan ook op onze fietstocht langs de Inn (Innradweg). De camping is eenvoudig, gewoon bomen en gras, maar meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Vanaf de camping kun je wandelen door het Nationaalpark Zwitserland. Dagtochten, maar ook een huttentocht naar de Chamanna Cluozza.
6. Göschenen: kamperen op een alm in Zwitserland
Vlakbij de ingang van de Gotthardtunnel ligt het dorpje Göschenen. Vanuit dit dorpje rij je over een klein weggetje een zijdal in. Beneden in het dal staat geen bordje dat er boven een camping is, maar die is er wel. Aan het eind van het dal is een eenvoudige kampeerplaats met een paar stacaravans, een groot veld voor tenten en plekjes voor campers en busjes. Het hele veld staat vol met kleine tentjes van wandelaars en klimmers. Douchen kun je er niet en er zijn maar een paar toiletten. In de zomer wel een beetje weinig als er in het weekend veel Zwitsers komen kamperen. Maar er is wel een geniaal uitzicht op de bergen rondom, met de grote witte gletsjer wereld van de Dammastock als je voortuin. Over de camping loopt een klein bergbeekje en naast de camping is een meertje waar je in kunt zwemmen. Als je durft tenminste, het water is ijskoud! Je kunt er in principe vuur maken, toen wij er waren mocht dat niet vanwege droogte.
Direct vanaf de camping kun je wandelen of mountainbiken.