Zuid-Noorwegen

Korte huttentochten

Ook met kleine kinderen kun je een huttentocht maken in de Noorse bergen.  Samen als gezin op pad. Spelen bij een beekje, verstoppen tussen de bomen en met je rugzak op struinen over de fjell. ‘s Avonds slaap je in een knus hutje en kruip je samen bij de houtkachel. In dit routeboekje hebben we een paar korte huttentochten in Zuid-Noorwegen verzameld. Niet te ver van Oslo, dus je bent er snel. De wandelafstanden zijn heel kort, zodat je alle tijd hebt om te spelen. Dit zijn mooie tochten voor als je voor het eerst op huttentocht gaat. En heb je energie over? Dan is er altijd nog een extra topje te doen. 

Informatie routeboekje:

Vijf huttentochten in vier verschillende gebieden in Zuid-Noorwegen van 2 tot 3 dagen.

Voor wie: gezinnen (vanaf ca. 4 jaar)| beginners

Moeilijkheid:   ca. 5 km per dag

Waar slaap je: onbemande berghutten

Wanneer: zomer

Het routeboekje is een e-boek (pdf) dat je thuis kunt printen. 

Het e-boek kost: € 20

Korte huttentochten Zuid-Noorwegen kinderen

In dit routeboek staan meerdere korte huttentochten in het zuiden van  Noorwegen. Het zijn huttentochten van 2 tot 3 dagen met korte dagafstanden (ongeveer 5 km, met verlengingsmogelijkheid tot 10 km). Ook zijn er hutten die je als basiskamp kunt gebruiken en waar je met de auto heen kunt rijden of na een hele korte wandeling kunt komen. Door de korte dagafstanden zijn de tochten voor iedereen goed te doen en heel geschikt om met kleine kinderen te ondernemen. Onderweg en rond de hut is genoeg tijd om het Noorse huttenleven te ontdekken en te zwemmen in ijskoude bergmeertjes, te spelen op keien en bessen te plukken voor het toetje. De fjells in Noorwegen zijn bij uitstek kindvriendelijk. De hellingen zijn flauw en de hutten gezellig en knus. Vaak met een eigen slaapkamertje en een keuken waar je zelf kunt koken.

Wandelen met rugdrager in Noorwegen

Wildernis

Laat de korte tochten je trouwens niet misleiden. Je loopt hier door de wildernis. Vaak kom je niemand tegen onderweg. Onderweg ben je op jezelf aangewezen. Echte Mini Expedities voor kleine en grote ontdekkingsreizigers dus! 

Een routeboek vol informatie

Het woord routeboekje is misschien wel te bescheiden. Het is eerder een routeboek geworden zoveel informatie staat er in. Het heeft meer dan 60 pagina’s met informatie en heel veel foto’s, zodat je meteen zin krijgt om op reis te gaan.

huttentocht noorwegen kinderen

Welke informatie vind je in het routeboek?

Algemene informatie over Noorwegen
Hoe kom je er? Hoe reis je er? Wat zijn de mooiste plekken? Waar overnacht je voor en na je huttentocht? Tips voor leuke campings en huisjes.
 
Informatie over bergwandelen in Noorwegen
Hoe zien Noorse berghutten er uit? Hoe is het bergwandelen in Noorwegen.
 
Voorbereiding Huttentocht
Informatie over hoe je je tocht voorbereid. Met een paklijst zodat je precies weet wat je allemaal mee moet nemen (en vooral thuis moet laten …).
 
Informatie voor de huttentochten
Overnachtingsplekken, routebeschrijving en hoe je bij het begin- en eindpunt kunt komen. Je zult dus wel nog zelf wandelkaarten moeten aanschaffen.

Veel Nederlanders associëren Noorwegen met regen, muggen, stugge mensen en dure vakanties. En inderdaad het kan er hard regenen, soms word je gek van de muggen en berghutten kunnen schreeuwend duur zijn. Maar de Scandinaviërs behoren ook tot de gelukkigste mensen (net als Nederlanders trouwens). Alle basics zijn hier goed voor elkaar en daar pluk je ook als vakantieganger de vruchten van. Mensen worden ook gelukkig van natuur. Van oudsher zijn de Noren heel erg verbonden met hun land. Bij veel huizen wappert een Noorse vlag. Het friluftsliv (buitenleven) is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Elke Noor heeft op z’n minst één hutje op een fjell in de familie. Daar vangt hij in de zomer zijn vis, plukt hij in de herfst zijn bessen en paddenstoelen en maakt er met Pasen een langlauftocht. Kinderen gaan van jongs af aan mee de bergen in. Als je hier gaat wandelen met je kinderen kijkt niemand raar op. En in de bergen zijn die misschien wat stugge Noren opeens niet meer zo stug. We hebben vaak gekletst, midden op een wandelpad, over dobbers, wax of het weer. Want daarin verschillen Noren en Nederlanders niet zoveel. Ennuh, die muggen vallen reuze mee, maar dat moet je niet verder vertellen, dan wordt het veel te druk in deze mooie rustige berggebieden …

Je eigen expeditie logboek

We maken altijd graag onderweg een dagboek. Daarin schrijven we over onze avonturen, plakken we plaatjes uit folders en tekenen we van alles, van ruimteschepen tot bloemetjes.  Het worden boekjes waarin het fijn bladeren is, zowel onderweg als later thuis. In onze rugzak zit dan ook vaak wat plakband, een pen en stiften. 
 
Om je te helpen met je eigen logboek krijg je bij je routeboek een expeditie logboek dat je ook kunt uitprinten. Het zijn losse blaadjes. Onderweg kun je die makkelijk meenemen in een waterdicht hoesje. Na afloop kun je de blaadjes inbinden tot een boekje. 
 
Gratis expeditie logboek bij het routeboek!

Geoganiseerde huttentochten in Noorwegen

Reacties op dit routeboek

” wat een leuk boek!”

” Bedankt voor het boekje. Dit gaat zeker een grote hulp zijn bij de planning
van onze Noorwegen-vakantie. Fijn dat er zo veel aanvullende informatie
over overnachtingsmogelijkheden instaat. Werkelijk een heel complete gids.”

Veelgestelde vragen

Kan ik de tochten het hele jaar door maken?
In berggebieden in Noorwegen ligt in de winter en het voor- en najaar sneeuw. Dat vraagt specifieke kennis, waardoor de huttentochten alleen in de zomer gemaakt kunnen worden. Het zomerseizoen in Noorwegen loopt ongeveer van 15 juni tot 15 augustus. Eind augustus wordt het rustiger omdat de Noren dan geen vakantie meer hebben.
 
Is de tocht geschikt om met kleine kinderen te maken?
Bij de tocht staat een indicatie aangegeven van de minimale leeftijd. Dit is natuurlijk een inschatting. Elk kind is anders. Wat voor de één een eitje is is voor de ander veel te lang. De afstand van de tocht geeft vaak een betrouwbaarder inschatting. Als je twijfelt probeer dan eens een tochtje in je eigen omgeving te wandelen van een bepaalde afstand met je kind.
Kinderen tot een jaar of drie kun je nog meenemen in een rugdrager. Daarna vonden wij het te zwaar worden en moeten ze het zelf doen. Bij deze leeftijd speelt niet alleen mee hoe goed de benen het doen, maar ook het hoofd speelt een grote rol. Kinderen roepen vaak: buh ik ben moe, terwijl ze helemaal niet moe zijn, maar verveeld. Vaak genoeg kwamen wij op een hut aan na een tocht en had onze zoon alle energie om te spelen, terwijl uitgeput naast onze rugzak zaten. Het gaat niet alleen om wat je kind kan, maar ook om wat je zelf kunt. Heb jij genoeg energie om de lol er in te houden als alles even tegen zit? Zeker met een klein kind vonden wij het in het begin ook best wel spannend om helemaal op onszelf aangewezen te zijn. Kinderen die nog niet kunnen lopen kun je op deze tocht prima meenemen in een rugdrager, dat moet je dan natuurlijk wel zelf aan kunnen. 
Zelf geloven we erg in het bouwen aan goede herinneringen. Liever een leuke korte tocht en een blij kind dat volgende keer weer mee wil. Dan een lange tocht waarbij iedereen chagrijnig is. Het gaat wat ons betreft niet om de lengte van de tocht, maar om samen lol hebben buiten en samen buitenspelen. Kom je langs een mooie boom? Klim er samen in. Doe boompjes verwissel in het bos of ga uitgebreid picknicken of zwemmen onderweg. 
 
Wat is een huttentocht?
Bij een huttentocht neem je al je spullen mee in een rugzak en overnacht je in een hut. Je slaapt dus elke nacht ergens anders. In je rugzak heb je naast je kleding, eten voor onderweg en een lakenzak (soms ook een slaapzak).
 
Wat is het verschil tussen wandelen en bergwandelen?
Bij wandelen loop je over goede paden, soms verhard, soms een klein paadje door het groen of een weiland. Bergwandelen is een graadje moeilijker. De paden zijn lastiger, met losse stenen, hoogteverschillen en de route vraagt meer opletten. Bergwandelen vraagt enige voorbereiding: het weer, de omstandigheden, ehbo. Je bent onderweg in meer afgelegen gebied en moet dus voor jezelf kunnen zorgen. Wij geven je alle informatie voor de tocht, maar je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. In de bergen veranderen omstandigheden continu. Een brug kan wegspoelen, een route omgelegd worden of er kan uitzonderlijk veel sneeuw vallen.  Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat en informeer ter plaatse naar de omstandigheden.  
 
Waar slaap ik en moet ik reserveren?
Bij elke tocht staat aangeven in wat voor soort accommodatie je slaapt. Voor elke slaapplek geven we aan hoe je die kunt reserveren. In Noorwegen hoef je normaal meestal niet te reserveren. Vanwege Corona  zijn de regels op dit moment anders. Nu moet je voor alle hutten reserveren.
 
Wat is een onbemande berghut?
Een onbemande berghut is een berghut waar geen waard aanwezig is en waar je zelf moet koken. Dit betekent dat je zelf je eten mee moet nemen. Deze hutten zijn vaak afgesloten met een speciale sleutel. Bij de informatie die we je geven staat wat er precies in de hut aanwezig is (keuken, beddengoed) en hoe je aan de sleutel komt.
 
Hoe werkt het met betalen en hoe krijg ik mijn routeboek?
We zijn nog bezig met een geautomatiseerd systeem voor onze routeboekjes. Tot dat af is kun je je routeboek bestellen door ons een mail te sturen via info@miniexpedities.nl. We sturen je een rekening en na betaling ontvang je van ons een mail met een pdf van het routeboek.
 
Twijfel je welk routeboek bij je past of heb je een vraag die er niet bij staat?
Stuur ons een mail met je vraag en we proberen je antwoord te geven (info@miniexpedities.nl).