Ook met kleine kinderen kun je een huttentocht maken in de Noorse bergen. Samen als gezin op pad. Spelen bij een beekje, verstoppen tussen de bomen en met je rugzak op struinen over de fjell. ‘s Avonds slaap je in een knus hutje en kruip je samen bij de houtkachel. In dit routeboekje hebben we een paar korte huttentochten in Zuid-Noorwegen verzameld. Niet te ver van Oslo, dus je bent er snel. De wandelafstanden zijn heel kort, zodat je alle tijd hebt om te spelen. Dit zijn mooie tochten voor als je voor het eerst op huttentocht gaat. En heb je energie over? Dan is er altijd nog een extra topje te doen.
Informatie routeboekje:
Vijf huttentochten in vier verschillende gebieden in Zuid-Noorwegen van 2 tot 3 dagen.
Voor wie: gezinnen (vanaf ca. 4 jaar)| beginners
Moeilijkheid: ca. 5 km per dag
Waar slaap je: onbemande berghutten
Wanneer: zomer
Het routeboekje is een e-boek (pdf) dat je thuis kunt printen.
Het e-boek kost: € 20
In dit routeboek staan meerdere korte huttentochten in het zuiden van Noorwegen. Het zijn huttentochten van 2 tot 3 dagen met korte dagafstanden (ongeveer 5 km, met verlengingsmogelijkheid tot 10 km). Ook zijn er hutten die je als basiskamp kunt gebruiken en waar je met de auto heen kunt rijden of na een hele korte wandeling kunt komen. Door de korte dagafstanden zijn de tochten voor iedereen goed te doen en heel geschikt om met kleine kinderen te ondernemen. Onderweg en rond de hut is genoeg tijd om het Noorse huttenleven te ontdekken en te zwemmen in ijskoude bergmeertjes, te spelen op keien en bessen te plukken voor het toetje. De fjells in Noorwegen zijn bij uitstek kindvriendelijk. De hellingen zijn flauw en de hutten gezellig en knus. Vaak met een eigen slaapkamertje en een keuken waar je zelf kunt koken.
Wildernis
Laat de korte tochten je trouwens niet misleiden. Je loopt hier door de wildernis. Vaak kom je niemand tegen onderweg. Onderweg ben je op jezelf aangewezen. Echte Mini Expedities voor kleine en grote ontdekkingsreizigers dus!
Een routeboek vol informatie
Het woord routeboekje is misschien wel te bescheiden. Het is eerder een routeboek geworden zoveel informatie staat er in. Het heeft meer dan 60 pagina’s met informatie en heel veel foto’s, zodat je meteen zin krijgt om op reis te gaan.
Welke informatie vind je in het routeboek?
Algemene informatie over Noorwegen
Hoe kom je er? Hoe reis je er? Wat zijn de mooiste plekken? Waar overnacht je voor en na je huttentocht? Tips voor leuke campings en huisjes.
Informatie over bergwandelen in Noorwegen
Hoe zien Noorse berghutten er uit? Hoe is het bergwandelen in Noorwegen.
Voorbereiding Huttentocht
Informatie over hoe je je tocht voorbereid. Met een paklijst zodat je precies weet wat je allemaal mee moet nemen (en vooral thuis moet laten …).
Informatie voor de huttentochten
Overnachtingsplekken, routebeschrijving en hoe je bij het begin- en eindpunt kunt komen. Je zult dus wel nog zelf wandelkaarten moeten aanschaffen.
Veel Nederlanders associëren Noorwegen met regen, muggen, stugge mensen en dure vakanties. En inderdaad het kan er hard regenen, soms word je gek van de muggen en berghutten kunnen schreeuwend duur zijn. Maar de Scandinaviërs behoren ook tot de gelukkigste mensen (net als Nederlanders trouwens). Alle basics zijn hier goed voor elkaar en daar pluk je ook als vakantieganger de vruchten van. Mensen worden ook gelukkig van natuur. Van oudsher zijn de Noren heel erg verbonden met hun land. Bij veel huizen wappert een Noorse vlag. Het friluftsliv (buitenleven) is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Elke Noor heeft op z’n minst één hutje op een fjell in de familie. Daar vangt hij in de zomer zijn vis, plukt hij in de herfst zijn bessen en paddenstoelen en maakt er met Pasen een langlauftocht. Kinderen gaan van jongs af aan mee de bergen in. Als je hier gaat wandelen met je kinderen kijkt niemand raar op. En in de bergen zijn die misschien wat stugge Noren opeens niet meer zo stug. We hebben vaak gekletst, midden op een wandelpad, over dobbers, wax of het weer. Want daarin verschillen Noren en Nederlanders niet zoveel. Ennuh, die muggen vallen reuze mee, maar dat moet je niet verder vertellen, dan wordt het veel te druk in deze mooie rustige berggebieden …
Je eigen expeditie logboek
We maken altijd graag onderweg een dagboek. Daarin schrijven we over onze avonturen, plakken we plaatjes uit folders en tekenen we van alles, van ruimteschepen tot bloemetjes. Het worden boekjes waarin het fijn bladeren is, zowel onderweg als later thuis. In onze rugzak zit dan ook vaak wat plakband, een pen en stiften.
Om je te helpen met je eigen logboek krijg je bij je routeboek een expeditie logboek dat je ook kunt uitprinten. Het zijn losse blaadjes. Onderweg kun je die makkelijk meenemen in een waterdicht hoesje. Na afloop kun je de blaadjes inbinden tot een boekje.
Gratis expeditie logboek bij het routeboek!
Geoganiseerde huttentochten in Noorwegen
Reacties op dit routeboek
” wat een leuk boek!”
” Bedankt voor het boekje. Dit gaat zeker een grote hulp zijn bij de planning
van onze Noorwegen-vakantie. Fijn dat er zo veel aanvullende informatie
over overnachtingsmogelijkheden instaat. Werkelijk een heel complete gids.”