Trektocht over Terschelling
Wandelen met de wind in onze haren over het strand. Kamperen op een mooi plekje in de duinen. Daar dromen we van op de boot naar Terschelling. Een eiland vol zon, zee en strand. Maar we komen niet alleen kamperen, zandkastelen bouwen en luieren op het strand. We komen voor een expeditie! Een trektocht over het eiland. Wandelen van kampeerterrein naar kampeerterrein. Van strand naar bos. Van West-Terschelling tot de Boschplaat. Zo wordt het een meerdaagse wandeltocht dwars over Terschelling. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees hieronder over onze trektocht. We geven je handige tips voor je eigen expeditie



Tip 1: Kamperen bij West-Terschelling is top
West-Terschelling is meteen een feestje. Er hangen gekleurde lampions in het hoofdstraatje. Bij de bakker kopen we Terschellinger pondkoek. Dat is mooi expeditievoer! We lopen langs de Brandaris naar de rand van het dorp. Verscholen in het bos ligt onze kampeerplek: Natuurkampeerterrein West-Terschelling. Wat een fijn plekje. We voelen ons meteen thuis. Ons tentje tussen de bomen. We installeren ons aan de picknicktafel voor koffie met pondkoek. Toch kriebelt het om onze omgeving te ontdekken. Even proeven waar we zijn. Alles is overdadig groen, het zoemt, het trilt, het gonst om ons heen. We wandelen zo vanaf de tent het bos in. Een ommetje door het groen. Voor we het weten zijn we terug in het dorp. Een Texels Skuumkoppe dan maar?



Tip 2: Een rondwandeling over de Noordsvaarder
Onze trektocht start met een rondwandeling. We laten de tent staan en wandelen naar zee. Nou ja, eerst maar even naar het dorp voor koffie. Bij Lokaal Eilandbeleving kijken we op de topografische kaart. De Noordsvaarder (het westelijke deel van het eiland) ziet er veelbelovend uit. Zandplaten en duinruggen. Over kleine paadjes wandelen we door het duinlandschap. Op naar de Witte Kop, een topje dat opvalt. We lopen over prachtige kleine slingerpaadjes. Ware junglepaadjes zijn het. Dwars door de struiken. Boven op de Witte Kop spotten we een buizerd. Daarna gaan we weer verder door de Terschellinger jungle. Het lijkt wel een mangrove! Soms staan de paadjes volledig onder water en moeten we een stuk omlopen. Maar dan krijgen we weer zand onder onze voeten. We beklimmen de hoge duinenrij. Al huppelend rennen we naar beneden. Geen badgast te zien. We voelen ons bijna ontdekkingsreizigers op dit eenzame strand.



Tip 3: Koken op kampvuur op Terschelling
Op het Natuurkampeerterrein in West-Terschelling staat een mooie vuurhut. In het dorp hebben we ingeslagen voor een feestmaal. Al snel knappert er een vuurtje en zitten we lui rond de vlammen. We roosteren maiskolven en maken echte stok-broodjes. Een blik worstjes staat in de vlammen op te warmen. Als mijn broodje bruin is, past het worstje perfect in het gat. Hotdogs expedition style! Eigenlijk willen we niet weg van dit mooie plekje, maar een trektocht is nu eenmaal geen trektocht als je niet verder trekt. En dus gaan we de volgende dag op pad naar Natuurkampeerterrein Lies.



Tip 4: Terschelling is het mooiste Waddeneiland om te wandelen
Het leuke van onze trektocht over Terschelling is dat het heel afwisselend is. We wandelen door stille bossen en duinen met wuivend helmgras. Zwerven over weidse stranden. Op blote voeten door zee. Met wind tegen en mul zand is het soms best zwaar. Gelukkig is er regelmatig een strandtent. In de duinen gaat het heuvel op heuvel af en zien we het hele eiland. Door de bossen lopen we over mooie kleine slingerpaadjes. Buiten het hoogseizoen is het heerlijk rustig overal. We hebben het eiland voor onszelf.
Tip 5: Klein en rustig kamperen in Lies
In Lies is een klein, maar fijn, kampeerterrein. Ook hier is weer een trekkersveldje met een picknicktafel met een luifel erboven. Verder is er niet veel, vooral veel rust. Nou ja… totdat we de buitendouche ontdekken. Knetterkoud douchen, midden in het bos. Wie wil dat nou niet? Ik gil het uit, het is lekker fris. Lies is nog een stukje lopen. We slaan in voor het avondeten. Geen vuurplaats hier, dus we maken een salade met stokbrood uit de supermarkt.



Tip 6: Het mooiste deel van Terschelling
We lopen van Lies naar Oosterend. Door de duinen en over het strand. Het strand is surrealistisch. De spiegeling in het water, de loepzuivere lucht en grassprieten in miniduintjes. Wauw! Kan niet mooier. Maar het wordt nog mooier. We draaien van het strand en zoeken een route door de duinen. We wandelen langs de Bunkerdune, Parapludune en de Jan Thijssensdune. De duinen staan vol orchideeën. We picknicken in een stil duinpannetje. Een stuk pondkoek komt onderuit de rugzak. Wauw, wauw, wauw!
Vanaf Oosterend nemen we de bus terug. Volgende week start Oerol en wordt het eiland overspoeld door mensen. Het wordt tijd om het eiland te verlaten. We verheugen ons op de boottocht, misschien zien we nog wel een zeehond.



Informatie
Wandelen op Terschelling
We maakten een trektocht dwars over Terschelling. We volgden onze eigen route van West-Terschelling tot aan Oosterend. Met de topografische kaart zochten we de kleinstje paadjes op en liepen afwisseldn langs zee en door de duinen.
- Dag 1 namen we de boot naar Terschelling vanaf Harlingen en liepen we naar Natuurkampeerterrein West Terschelling. De vaartijden van de boot kun je hier vinden: rederij-doeksen.nl.
- Dag 2 maakten we een rondwandeling vanaf het kampeerterrein.
- Dag 3 liepen we naar Natuurkampeerterein Lies.
- Dag 4 liepen we door naar Oosterend. Aan het eind rijdt een bus die je weer terugbrengt naar Lies of naar de boot. Doordat de bus ook dwars over het eiland rijdt kun je deze trektocht ook goed maken met een kampeerterrein als basis. Voordeel daarvan is dat je met een lichte rugzak kunt wandelen.
Over Terschelling loopt ook het Waddenpad.
Meer tips voor dit soort Mini Expedities
- Bekijk hier onze paklijst.
- We maakten ook een meerdaagse tocht aan de oostzijde van de Veluwe. Lees hier over dit weekend avontuur.
- Zin om een keer mee te gaan op avontuur? Kijk hier naar geplande avonturen.
Natuurkampeerterreinen
Deze Mini Expeditie maakten we in samenwerking met Natuurkampeertereinen. Op www.natuurkampeerterreinen.nl vind je zo’n 150 kampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Om op de terreinen te kamperen heb je het Groene Boekje of een Natuurkampeerkaart nodig. Die kun je kopen op het kampeerterrein of hier bestellen.
Overnachten op Terschelling
De eerste nachten kampeerden we op Natuurkampeerterrein West Terschelling. Dit is een kampeerterrein van Staatsbosbeheer. Je kunt er kamperen met je tent, vouwwagen of kampeerbusje. Voor trekkers (wandelaars en fietsers) is er een trekkersveldje waarvoor je niet hoeft te reserveren en waar je drie nachten mag blijven staan. Er is een mooie vuurhut waar je een kampvuurtje mag maken. Het terrein ligt rustig in het bos aan de rand van het dorpje West-Terschelling. Een fijn basiskamp voor een trektocht over het Waddeneiland.
De tweede camping waar we sliepen was Natuurkampeerterrein Lies. Dit kampeerterrein is klein. Er is een groot veld met gereserveerde plekken en een klein trekkersveldje. Er is geen vuurplaats. Wel een mooi klimtoestel van oude visnetten en een buitendouche.


