Stockholm

Wandelen in de Archipel

Wandelen rond Stockholm is niet voor kilometervreters. In dit eilanden paradijs stuit je binnen de kortste keren weer op het water. Eigenlijk is het een strandvakantie plus! Zon, zee en struinen. Hier dwaal je over eilanden. Onderweg is er genoeg tijd voor een kaneelbroodje in een cafeetje. Of een duik in de zee. In dit routeboekje staan 6 Mini Expedities rond de stad. Zowel dagtochten als meerdaagse tochten waarbij je overnacht in een tent of een hutje. Leu als onderbreking van je citytrip of om met je kinderen te wandelen.

Informatie routeboekje:

Zes wandeltochten rond Stockholm, als dagwandeling te maken of te combineren tot meerdaagse tocht.

Voor wie: gezinnen (vanaf ca. 4 jaar)| beginners

Moeilijkheid:   5 km tot 15 km per dag

Waar slaap je: in de stad, een tent of een hut/hotel

Beste tijd: zomer

Het routeboekje is een e-boek (pdf) dat je thuis kunt printen. 

Het e-boek kost: € 20

In dit routeboek staan meerdere korte wandeltochten rond Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Tussen de stad en de Oostzee ligt een Archipel van eilanden. De meeste wandeltochten zijn bereikbaar met de boot vanaf het centrum van de stad, andere met de trein of de bus. Het zijn wandelingen met korte dagafstanden, de meeste ca. 5 km, een paar zijn ca. 15 km (met mogelijkheid om in te korten). Je loopt langs strandjes, door het bos en komt regelmatig langs cafeetjes. Het leukst is om een nachtje te blijven slapen op een eiland. Dat kan op een primitieve kampeerplaats in je eigen tent, maar er zijn ook hutten te huur en hotels en jeugdherbergen. De wandelingen zijn te combineren tot ‘e’en lange vakantie. Door de korte dagafstanden zijn de tochten voor iedereen goed te doen en heel geschikt om met kleine kinderen te ondernemen. 

Eilandhoppen met een roeiboot

Ook al ben je dichtbij de stad het voelt alsof je midden in de natuur bent. Op sommige tochten hop je van eiland naar eiland met een roeiboot. Een ware Mini Expedities voor  dus! 

Een routeboek vol informatie

Het woord routeboekje is misschien wel te bescheiden. Het is eerder een routeboek geworden zoveel informatie staat er in. Het heeft meer dan 60 pagina’s met informatie en heel veel foto’s, zodat je meteen zin krijgt om op reis te gaan.

Welke informatie vind je in het routeboek?

Algemene informatie over Stockholm en Zweden
Hoe kom je er? Hoe reis je er? Wat zijn de mooiste plekken? Wat zijn nog meer leuke plekken in Zweden? Tips voor overnachtingsplekken.
 
Voorbereiding wandeltocht
Informatie over hoe je je tocht voorbereid. Met een paklijst zodat je precies weet wat je allemaal mee moet nemen (en vooral thuis moet laten …).
 
Informatie voor de wandeltochten
Overnachtingsplekken, routebeschrijving en hoe je bij het begin- en eindpunt kunt komen. 

Je eigen expeditie logboek

We maken altijd graag onderweg een dagboek. Daarin schrijven we over onze avonturen, plakken we plaatjes uit folders en tekenen we van alles, van ruimteschepen tot bloemetjes.  Het worden boekjes waarin het fijn bladeren is, zowel onderweg als later thuis. In onze rugzak zit dan ook vaak wat plakband, een pen en stiften. 
 
Om je te helpen met je eigen logboek krijg je bij je routeboek een expeditie logboek dat je ook kunt uitprinten. Het zijn losse blaadjes. Onderweg kun je die makkelijk meenemen in een waterdicht hoesje. Na afloop kun je de blaadjes inbinden tot een boekje. 
 
Gratis expeditie logboek bij de routeboek!

Veelgestelde vragen

Kan ik de tochten het hele jaar door maken?
In principe kun je deze wandelingen het hele jaar maken. Buiten de zomer varen er wel veel minder boten en zijn veel voorzieningen gesloten. Wil je dus buiten de zomer op gaan dan zul je van te voren goed moeten uitzoeken wat wel open is. Ook is het natuurlijk koud in de winter. Het zomerseizoen in Zweden loopt ongeveer van 15 juni tot 15 augustus. Half augustus wordt het rustiger en gaat de herfst dienstregeling van de boten in.
 
Is de tocht geschikt om met kleine kinderen te maken?
De wandelingen in dit boekje zijn kort en daardoor ook prima te doen met kleine kinderen. Er zijn nauwelijk hoogteverschillen en je loopt over het algemeen over bospaden. .
Kinderen tot een jaar of drie kun je nog meenemen in een rugdrager. Een kinderwagen gaat niet lukken op de paden. Wij vonden vanaf drie jaar de rugdrager te zwaar worden. Bij deze leeftijd speelt niet alleen mee hoe goed de benen het doen, maar ook het hoofd speelt een grote rol. Kinderen roepen vaak: buh ik ben moe, terwijl ze helemaal niet moe zijn, maar verveeld. Op deze wandelingen is er onderweg genoeg ruimte om te spelen en te zwemmen als afwisseling.   
 
Wat is een primitieve kampeerplaats?
Op een aantal eilanden kun je op een primitieve kampeerplaats slapen. Dit is een plek in het bos (en vaak aan een strandje) met een waterpomp en een droogtoilet. Je zoekt zelf een plekje voor je tent.
 
Hoe ziet een hut of er uit?
In Zweden verhuren ze vaak stuga’s (stugor) op campings en bij jeugdherbergen. Dit zijn een soort trekkershutten. Je huurt de hele hut en slaapt in stapelbedden. De voorzieningen zoals toilet en douche zijn meestal gemeenschappelijk. Vaak is er eenvoudige kookgelegenheid in de hut en neem je zelf een slaapzak mee.
 
Hoe werkt het met betalen en hoe krijg ik mijn routeboek?
We zijn nog bezig met een geautomatiseerd systeem voor onze routeboekjes. Tot dat af is kun je je routeboek bestellen door ons een mail te sturen via info@miniexpedities.nl. We sturen je een rekening en na betaling ontvang je van ons een mail met een pdf van het routeboek.
 
Twijfel je welk routeboek bij je past of heb je een vraag die er niet bij staat?
Stuur ons een mail met je vraag en we proberen je antwoord te geven (info@miniexpedities.nl).