Tips bergwandelen beginners

Bergwandelen: tips voor beginners

Wandelen door de bergen is magisch! Achter elke bergrug komt weer een niew uitzicht tevoorschijn. Maar diezelfde bergen kunnen ook angstaanjagend zijn. Met onweer, steenslag of diepe ravijnen. Belangrijk dus om je goed voor te bereiden, zeker als je voor het eerst gaat bergwandelen. Hoe bereid je je voor? Wat neem je mee? En waar moet je op letten onderweg in de bergen? Lees dit voor je eerste hike in de bergen. Het zijn tips voor  bergwandelen voor beginners. En om maar met de allerbelangrijkste tip te beginnen. Start vooral thuis al met bergwandelen! Onderaan dit blog leggen we uit hoe je in Nederland de eerste stappen kunt zetten.

Bergwandelen hiken beginners bergen

Begin je met bergwandelen? Zorg voor goede bergschoenen

In Nederland wandel je prima op je gympen. In de bergen is dat een ander verhaal. Op een bergtocht wandel je over stenen, door rivieren en langs rotspartijen. Om te zorgen dat je onderweg stevig staat heb je goede bergschoenen nodig. Een goede bergschoen heeft profiel op de zool. Ook is het fijn als je een hoge schoen gebruikt. Dat geeft meer stabiliteit in je enkels. Het belangrijkste is dat je schoenen lekker zitten. Je hebt ze de hele dag aan als je in de bergen gaat wandelen. Ga naar een gespecialiseerde buitensportwinkel en je daar te laten adviseren. Loop voordat je schoenen gaat kopen wat rondjes door de winkel. Fijne winkels zijn bijvoorbeeld: de Zwerkei, Kathmandu en Carl Denig.

Wat neem je mee op een bergtocht? Dit zit er in je rugzak

In de bergen ben je weg van de bewoonde wereld. Je moet dus voor jezelf kunnen zorgen en voorbereid zijn op verschillende situaties. Niks zo vervelend als dorst of honger onderweg of dat je het koud krijgt. De basis bestaat uit: reserve kleding (regenkleding, fleece), waterfles, EHBO, reddingsdeken, eten, kaart, mobiel (met het nummer van de bergredding erin en eventueel een powerbank), zonnebrand, zonnebril en pet. Wat je precies meeneemt is per tocht verschillend. Ga je hoog in de bergen wandelen dan is het slim om handschoenen en muts mee te nemen. Loop je naar een bergmeertje dan zijn zwemspullen weer handig. Zorg dat je geen overbodige spullen meenement. Je draagt alles op je rug en elke gram telt, zeker als je naar boven loopt. Stop al je spullen in een waterdichte zak en daarna in een rugzak. Voor de rugzak geldt hetzelfde als voor je bergschoenen: hij moet vooral lekker zitten. Rugzakken kun je vaak prima aanschaffen op marktplaats. Google dan op een van de bekende merken, bijvoorbeeld: Mammut, Lowe Alpine of Osprey. Hier lees je wat wij in onze rugzak hebben tijdens een huttentocht in de bergen? 

Bergwandelen beginnen eerst Nederland
Wandelen in de bergen beginners

Hoe plan je een bergtocht? Voorbereiding en informatie

Als je voor het eerst gaat wandelen in de bergen is het slim om eenvoudig te beginnen. Maar hoe weet je waar je mooi kunt wandelen, zonder dat je meteen als een berggeit hoeft te klimmen? Het handigste is om je in je vakantieland ter plekke goed te laten informeren. De locals kunnen je vertellen waar de eenvoudige wandelingen zijn, hoe het weer is en hoe de omstandigheden zijn. Ga naar het plaatselijke bezoekerscentrum, gidsenbureau of toeristenbureau, daar is vaak veel informatie en kaarten te vinden. Ook zijn er vaak georganiseerde tochten. Heb je een leuke tocht gevonden en ga je op pad? Laat altijd iemand weten waar je naartoe gaat. Mocht er iets gebeuren onderweg, dan weet de bergredding waar ze moeten zoeken. Hier vind je een routeboekje met huttentochten in Noorwegen voor beginners.

Gevaren tijdens het bergwandelen

Tijdens een bergwandeling loop je dwars door de natuur. Heerlijk zwerven door de bergreuzen zonder veel mensen tegen te komen. Onderweg in de natuur kan er van alles gebeuren. Dingen die in de bewoonde wereld niet zo erg zijn, zijn in de bergen sneller een probleem. Als je je enkel verzwikt en niet meer kunt lopen bijvoorbeeld. Op de meeste gevaren kun je je goed voorbereiden.  Verdwalen gebeurt minder snel als je goed kunt kaartlezen. Als je het weerbericht hebt gelezen word je niet zo snel verrast door een weersomslag. Als je snapt waar gevaarlijke plekken zijn, zoals afgronden en steenslag, kun je ze vermijden of zorgen dat je alert bent. Zorg er als beginner in de bergen voor dat je niet meteen teveel hooi op je vork neemt. Liever een korte simpele tocht waarbij je vol energie en vrolijk weer thuis komt, dan een tocht waarbij je met buikpijn rondloopt omdat je bang bent. Bij twijfel ga je gewoon terug. Ook wij keren regelmatig om tijdens een tocht als de omstandigheden te lastig zijn. 

Ben je een beginner? Ga op pad met een bergwandelgids

Zo’n eerste keer in de bergen kan best wel spannend zijn. Als Nederlander uit het laagland kennen we de bergen minder goed. Het is totaal anders om in de bergen te wandelen dan een ommetje door de duinen. Om stap voor stap te leren wat er allemaal bij een bergtocht komt kijken is het slim om met een gids op pad te gaan. Een bergwandelgids kent de mooiste plekjes en leert je onderweg van alles. Zo ontdek je de bloemen en dieren. Hoe je je weg kunt vinden door de bergen. Hoe je het beste naar boven en naar beneden loopt of een rivier oversteekt. Bergwandelgids word je niet zomaar. Een bergwandelgids (ofwel International Mountainleader, UIMLA IML) is een breed opgeleidde bergsportproffesional die internationaal wordt erkend. Let bij het boeken van een tocht of gids op het opleidingsniveau van de gids. Als dat een berggids of International Mountainleader is dan weet je dat je op pad gaat met iemand met een gedegen opleiding.

Ik ben bergwandelgids (UIMLA IML) en neem je graag mee op avontuur

Hei hei, ik ben Joanne en proffesioneel berggeit. Ik heb van de bergen mijn kantoor gemaakt. Als International Mountainleader (bergwandelgids) begeleid ik bergtochten van de Veluwe tot de Kilimanjaro.  Ik vind het enorm leuk om mensen mee op avontuur te nemen in de bergen. Terug te gaan naar het simpele leven in de natuur.  Te ontdekken hoe dat is om op eigen kracht door de natuur te trekken en te leven met wat er in je rugzak zit.

Met mijn eigen bedrijf Mini Expedities organiseer ik ontdekkingsreizen. Avontuurlijke tochten door de natuur, het liefst in de bergen. Een Mini Expeditie is geen geplaveeide all inclusive reis. We gaan echt op avontuur. Samen ontdekken, afzien, lachen en weer doorgaan. Naast georganiseerde wandel groepsreizen in Noorwegen en Zweden begeleid ik ook regelmatig workshops in Nederland. Tijdens een workshop leer je handige skills voor tijdens je tocht in de bergen.

Heb je een vraag over bergwandelen? Mail me gerust!

Hoe begin je met bergwandelen? Start simpel: gewoon om de hoek

Waarom zou je wachten tot je in de bergen bent? Het is juist heel handig om hier in Nederland vast te starten met bergwandelen. Zo train je je benen  en ontdek je of je rugzak en wandelschoenen lekker zitten. Ook kan je in Nederland vast eens oefenen met het vinden van de route zonder je mobiel. Het voordeel van Nederland is dat je hier nooit echt verdwaalt. Mooie plekken om het berggevoel te vinden zijn: de Waterleidingduinen, de Posbank en Zuid Limburg. Op onze website en in ons boek Mini Expedities vind je bergtochten dichtbij huis. Naast wandelen kun je je ook voorbereiden op een bergtocht door een keertje naar de klimhal te gaan. Door te klimmen of boulderen wordt je handiger met klauteren. Of nog eenvoudiger door op je werk de trap te nemen in plaats van de lift. Zelf train ik af en toe met rugzak op in het trappenhuis. Weliswaar heb ik dan geen weergaloos uitzicht, maar ik wen wel aan het lopen met een rugzak.

Mee op avontuur in de bergen?

Lijkt het je leuk om een bergtocht te maken, maar heb je totaal geen ervaring? Ga met ons mee op avontuur! We organiseren workshops in Nederland en huttentochten en trekkings voor beginners in Noorwegen en Zweden.