Huttentocht langs de Geul

Huttentocht langs de Geul

Zuid Limburg voelt voor mij een beetje als buitenland. Alles is er net een tikje anders. Zodra ik de eerste heuvels zie word ik vrolijk. Ook al zijn ze niet hoog. Ze geven me het gevoel even in de bergen te zijn. Dit weekend ga ik op Mini Expeditie langs de Geul. Om het berggevoel te vergroten slaap ik in een klein houten hutje met een houtkachel. Is dit het perfecte weekendje weg?

Wandelen door de heuvels

Yes, de eerste heuvels komen in zicht! Na een lange treinreis rijden we door de Limburgse heuvels. De zon staat al laag. De reis uit het het westen was vol omleidingen en extra overstappen. Maar station Valkenburg beurt me op. Het gele mergel gloeit in de zon. Niet veel later lopen we over een hol weggetje. Berg op, natuurlijk. Boven me een gordijn van blaadjes. Aan het eind van de groene tunnel zie ik licht. Ik stap en stap. Opeens sta ik boven. Rollende heuvels en de zon in mijn gezicht. Huppelend ga ik verder over een klein kronkelpaadje. Dit weekend begint goed! 

Het Geuldal

Na het weidse uitzicht dalen we af naar het Geuldal. Het riviertje kronkelt door de herfstbossen. Een stroomversnelling, een grote bocht. Het lijkt wel een bergbeek met een waterval. Er zijn zelfs rotspartijen! Nou, rotspartijen is misschien wat enthousiast, er ligt een oude mergelgroeve langs het pad.  Onze wandeling vandaag is kort. De herfst kleurt de bossen goud, maar de dagen zijn kort. In het laatste daglicht komen we aan in Schin op Geul. Gaan we meteen naar onze hut of zullen we eerst een biertje doen? Het bier in de Herbergier stroomt net zo rijkelijk als de Geul. Proost!

Een hut met houtkachel

In het donker zoeken we de weg naar onze hut. De camping is verlaten. Gelukkig hebben we een uitgebreide instructie gekregen.  Met hoofdlampjes op vinden we het hutje. Wat een schatje! Binnen gooien we onze rugzak af. We staan in een klein huiskamertje.  Een houtkachel met een paar fijne omastoelen er omheen.  Aan de muur een geborduurd jachttafereel en een oude klok. Echt gezellig. Ook de slaapkamers zijn knus en klein. Al snel brandt de kachel. Mijn berghuttengevoel is compleet als we spelletjes spelen en wijn drinken uit een kartonnen verpakking. 

Wandelen naar Gulpen

‘s Morgens zien we pas, waar we eigenlijk zijn. Puur natuur is het allemaal niet. Rond onze hut staan huurtenten en achter de heg een hele rij stacaravans. In de zomer is het hier vast anders, we zijn vrijwel de enige gasten. Achter de volgende hut gaat een fikse helling omhoog. Is dat de Keutenberg? Gaan we die op vandaag of lopen we door het dal? We struinen verder langs de Geul, maar pakken af en toe een heuveltje mee. Het is stil. Pas in Gulpen snappen we waarom. Hier staan we midden in de drukte. De Hubertusmarkt is vandaag. Het centrum van Gulpen is vol oude trekpaarden, mandenvlechters en worstenboeren.

Oerwoud langs de Geul

Verder gaan we, langs de Geul. Een klein paadje volgt het water. We lopen door draaihekjes en kniehoog onkruid. Hoge bramenstruiken, modder en nieuwsgierige koeien. Lekker wild hier! In Epen zoeken we een bushalte op. In een floep en een zucht zijn we weer in Schin op Geul. Biertje ? Welke berghut heeft nou zo’n fijne buurtkroeg?

Stationswandeling in Zuid Limburg

Station Houthem – St. Gerlach. Ik heb er nog nooit van gehoord. Via de Geul lopen we vandaag terug richting Valkenburg. Net voor een fikse bui komen we aan. We duiken onder een grote luifel van een uitspanning. Een vrolijk vlammetje brandt op het terras. De koffie wordt rijkelijk aangekleed, met advocaat en een mini vlaai. Een mooie bodem voor de volgende etappe. Misschien wel het mooiste stuk. De heuvels zijn hoog, het water ruig en in de velden aan de overkant rollen wilde paarden door het gras. Station Houthem – St. Gerlach komt veel te vroeg. Ik wil nog uren doorlopen door dit prachtige landschap. Maar daar komt het treintje aan. Het lijkt wel een bergtreintje. Dat past goed bij het station. Het houten gebouwtje met puntdak zou niet mistaan in Zwitserland.

Informatie

Route

Op dag 1 liepen we zo’n 5 kilometer van Station Valkenburg naar de camping in Schin op Geul. Dit is onze route. Als alternatief hiervoor kun je ook starten bij Station Houthem  – St. Gerlach. In dat geval loop je circa 9 kilometer tot de camping. Dit deden wij op de terugweg. Hier is deze route. Je kunt ook in Maastricht starten en over het Krijtlandpad naar Valkenburg lopen en dan onze route oppakken naar Schin op Geul.

Dag 2 liepen we vanaf de camping langs de Geul naar het zuiden. De wandeling ging langs Gulpen en Mechelen naar Epen. Daar namen we de bus terug naar Schin op Geul. De wandeling was zo’n 15 kilometer. Dit kun je makkelijk inkorten als je eerder op de bus stapt, bijvoorbeeld in Gulpen. Dit is de route die wij liepen.

Overnachten

De hut waar we sliepen stond op Camping Vinkenhof in Schin op Geul. Op de camping zijn drie van deze jachthutten te huur. De camping ligt niet ver van het dorp. Station Schin op Geul en een bushalte zijn heel dichtbij, waardoor je de hut ook goed kunt gebruiken als basiskamp. In het dorp is een bakker met verse vlaaien en boerderijwinkel Fromberg. Heb je geen zin om te koken? Loop dan naar restaurant De Herbergier. In het eetcafe hebben ze plaatselijke biertjes op de tap en lekker eten.

Een andere huttentocht in Nederland

Deel op Pinterest