Zelf sneeuwschoenen maken

Zelf sneeuwschoenen maken

Plastic, oude kratten, duct tape, pvc buizen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er sneeuwschoenen van maken. Misschien wel de simpelste: een takkenbos van sparrentakken. Ik kies voor een methode die dicht bij de natuur blijft. Een model afgekeken van Lars Fält, een Zweedse survival guru. Een sneeuwschoen van materiaal dat ik meestal wel bij me heb of makkelijk kan vinden.  Hieronder lees je hoe ik zelf mijn sneeuwschoenen heb gemaakt. Het is helemaal niet moeilijk. 

Wat heb je nodig om zelf sneeuwschoenen te maken?

Alles wat je nodig hebt is een bijl, een zaag, een mes en wat touw (of band). En een bos vol bomen! Hieronder staat het stappenplan. Het kostte mij ongeveer één dag om de sneeuwschoenen te maken.

Stap 1: zoek goeie takken

Je begint met het verzamelen van de takken. Je hebt vijf takken nodig per sneeuwschoen, die zo lang zijn als je zelf bent. Daarnaast heb je nog een extra tak nodig voor de verbindingsstukken. De takken moeten zo recht mogelijk zijn en op zijn dunst een pink dik. Het beste zijn jonge scheuten van een berk of een spar. Die zijn buigzaam. Gebruik geen dood hout, maar levende takken. 

Dat zoeken van die takken klinkt makkelijker dan gezegd. Je hebt nu nog geen sneeuwschoenen. Ik doolde rond mijn hut op zoek naar geschikte takken en waadde daarbij door een dik pak losse sneeuw. Uiteindelijk vond ik vijf jonge scheuten van berken en vijf takken van een grotere spar, die geschikt waren.

Stap 2: haal de bast van de takken

De volgende stap kan binnen bij de houtkachel. Sterker nog, het hout moet ontdooien. Onder het genot van een warme choco en met warme sokken aan, ging ik aan de slag. Van alle takken haal je nu de bast af. Ik gebruikte hiervoor mijn MoraKniv. Een scherp mes, dat niet kan inklappen (zoals een zakmes). De bast gaat er het makkelijkst af als je weinig knoesten/zijtakken hebt. Vervolgens heb ik de vijf langste takken even lang gemaakt en takken op maat gemaakt voor de dwarsverbindingen. Deze moeten iets langer zijn dan een uitgespreide hand.

Stap 3: takken aan elkaar binden

Aan één uiteinde (het dikste deel) van de vijf takken maak je op ca. 2 cm van het uiteinde een inkeping rondom (met je mes). Op deze plek ga je de takken aan elkaar binden met touw. De inkeping zorgt ervoor dat het touw goed blijft zitten. Je kunt de takken alleen met knopen aan elkaar binden of een dwarstak gebruiken. 

Als touw gebruikte ik paracord (van de Action). Je legt eerst een jamknoop om de eerste tak, daarna heb ik gewone platte knopen gebruikt, maar je kunt ook jamknopen gebruiken. Het koord wikkel je dubbel om de inkepingen heen. Aan het eind heb ik het geheel afgewerkt met een mastworp. Daarna bind je alle takken aan de voorzijde bij elkaar met een ander stuk paracord met een constrictorknoop.

Stap 4: zwaartepunt bepalen en dwarsverbindingen

Nu bepaal je het zwaartepunt van de sneeuwschoen. Je houdt hem horizontaal voor je vast op één hand. Twee centimeter voor het zwaartepunt maak je een dwarstak vast. Hier komt straks de hak van je schoen op te staan. Maak een tweede dwarstak vast voor de bal van je schoen.

Stap 5: voorkant omhoog buigen

Om te zorgen dat de punt van je sneeuwschoenen naar boven buigt, maak je een touw vast aan de voorkant en trekt dit strak aan richting de eerste dwarsverbinding. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar in de praktijk bleek dit het allerbelangrijkste. Als de sneeuwschoen niet naar boven buigt, blijft deze steeds haken in de sneeuw. Hierdoor bleek ook dat de sneeuwschoenen van spar fijner waren dan die van berk. De sparren takken waren korter, maar waren van nature al krom en waren uiteindelijk het meest naar boven gebogen. Laat de sneeuwschoenen nu drogen.

Stap 6: binding maken

Nu bind je de sneeuwschoenen onder je bergschoenen. Ik gebruikte hiervoor een spanband (Action). De band gaat kruislings over je schoenen en dan achterlangs. Alleen de voorkant van je schoen zit vast aan de sneeuwschoen, de hak zit los. De binding bleek in de praktijk het lastigste. De sneeuwschoenen moeten goed strak vastzitten om er goed op te kunnen lopen. Bij mij werkte het het beste om nog een extra paracord te gebruiken om ze goed vast te zetten.

Stap 7: uitproberen

Nu kun je vrij dwalen op je sneeuwschoenen door de sneeuw. Ik vond ze verbazingwekkend goed werken op vlak terrein. Ik zakte minder weg dan met de andere sneeuwschoenen. De binding bleek dus de achilleshiel. Die ging snel los. Daar valt nog op te studeren of er een betere variant mogelijk is.

Meer informatie

Deze sneeuwschoenen zijn gemaakt naar het model van de Canadees Tom Roycraft. In het boek Outdoors the Scandinavian way (Lars Fält) staat een korte beschrijving van deze sneeuwschoenen. Daarnaast kun je op internet veel filmpjes vinden hoe je ze kunt maken. 

Lijkt het je leuk om een keer een tocht op sneeuwschoenen te maken? Als je in de winter op pad gaat is het belangrijk dat je kennis hebt van sneeuw en lawines. Ik neem je graag mee op avontuur. Hier vind je informatie over reizen.

Deel op Pinterest