Van hut naar hut door het Vechtdal

Van hut naar hut door het Vechtdal

We wandelen met onze puberzoon  van hut naar hut. Het voelt als een huttentocht in de bergen. Maar we lopen gewoon in Nederland. We hebben een wandeltocht bedacht langs Trekkershutten van station Hardenberg naar station Dalfsen. We volgen de Overijsselse Vecht. Soms volgen we klein stukjes Pieterpad, maar meestal kiezen we onze eigen route. We komen langs het stromende water van de Vecht, door bos en weilanden met mooie oude bomen en scheefgezakte boerderijen. Het landschap is gevarieerd. Net als onze overnachtingsplekken. Want elke Trekkershut staat op een andere plek.

Trekkershut in het groen
Huttenleven
Klashorst blokhut in het bos
Blokhut met grasdak

Vanuit het bos staan we opeens voor onze eerste Trekkershut. Wauw, dat is een schattig blokhutje. Midden in de Overrijsselse jungle staat een klein huisje met een fijne bank ervoor en een grasdak! Is dit ons hutje? We gooien onze rugzakken neer. Onze puberzoon ploft neer op het bankje, pakt zijn boek en is weg. Verdwenen in zijn eigen wereld. De hut ligt aan de rand van het natuurkampeerterrein, tussen de bomen. We zien bijna niemand vanaf ons plekje. Het dak is van ruig gras, de wanden van boomstammen. Een echte blokhut. Het bankje staat op een veranda onder een overstekend dak, voor als de regen valt. Maar die valt niet dit weekend. Het is prachtig weer. Veel mooier dan voorspeld. En het blijft ook mooi. Zoveel zon, dat we blij zijn dat we door de bossen lopen.

Tjilpende vogels en muziek in je hoofd

Vanaf ons bankje horen we tjilpende vogels. We zien koolmeesjes, een specht en een vrouwtjesmerel. Twee mannetjesmerels vechten om haar en maken een hoop herrie. Onze puber merkt het niet eens. Hij heeft zich verschanst met een boek met  een koptelefoon. Zodat hij kan luisteren, maar de rest van de camping niet. Zolang hij maar niet te veel hoeft, is hij allang gelukkig. De voorzieningen van de camping zijn niet aan hem besteed. Naast onze hut staat een mooie hottub. De buren een hutje verderop spetteren naar harte lust in het warme water. Met deze temperatuur hebben wij het poedelen even overgeslagen. Maar voor wie wil: een eigen hottub voor de deur. Houtgestookt! 

Oermens met een beetje luxe

De voorzieningen op dit kampeerterrein zijn perfect voor de oermens die een beetje luxe wil. Het gespetter en getjilp gaat later op de dag over in het geknetter van kampvuurtjes. Om ons heen worden vuurtjes aangestoken in vuurschalen en kacheltjes. Zo’n vuurtje voor de deur geeft me het echte outdoor gevoel. De kampeerders op dit terrein hebben niet zomaar een tent of camper. Nee, ze hebben een set-up. We kijken ons ogen uit: gekleurde busjes, tarpen, daktenten, hakblokken, geruite shirts en baarden. De outdoor mens is hier helemaal op zijn plek. Wij zijn al diep tevreden met een dak boven ons hoofd en rust om ons heen. Misschien wel de grootste luxe van de camping. 

Eten, eten en heel veel eten

Onze puber heeft dit weekend maar één doel: een uitsmijter. Eigenlijk is de tocht niet geslaagd als we niet ergens een uitsmijter kunnen scoren. In het bos komen we geen uitspanning tegen. Gelukkig slapen we nog een nachtje in een Trekkershut. Morgen hebben we nog een kans. Tot die tijd doen we het met het eten dat we bij ons hebben. En dat is veel! Eén rugzak zit nokjevol met eten. Die is van onze zoon. Avondeten, brood, koeken, nootjes, komkommer en heel veel chocolade. Zo’n pubermaag is onverzadigbaar. Het eten is nog niet op, of… is er nog lekkers? 

De Sahara en een ree

We wandelen langs een bos met vennen en een prachtig open stuk stuifzand met de naam De Sahara. Daar wil je toch langs! Helaas is het een populaire plek met een parkeerplaats. Kortom, het is er erg druk. Ook op het Pieterpad komen we veel wandelaars tegen. Iedereen is even aardig en groet enthousiast. Ik word altijd helemaal rustig van het wandelen. Net als ik heerlijk in mijzelf aan het peinzen ben, hoor ik iemand die me tegemoet loopt: Goedendag! Ik schrik op. Het is een mooie tocht, die we dit zonnige weekend niet in stilte zullen beleven. Toch zijn er genoeg rustige stukken. Op zulke plekken zien we opeens  een haas en een ree. En dat terwijl wij meestal zoveel babbelen, dat al het wild allang vertrokken is.

 

Wandelen bij Ommen Maarten van Rossem pad
Huttentocht in Nederland met tiener
Van hut naar hut in Overijssel
Zwembad en kampwinkel

De tweede Trekkershut ligt niet op een natuurcamping, maar op een gewoon terrein. En dit zonnige weekend, waarbij iedereen erop is getrokken, is deze camping goed gevuld. In plaats van bomen, kijken we nu uit op caravans en een speelplaatsje. In plaats van tjilpende vogels horen we spelende kinderen. Iets verderop staan hoge boomhutten, die uitkijken over het water. Groot voordeel van deze camping is het zwembad en de kampwinkel. Verse broodjes en eitjes bij het ontbijt bevallen onze puber ook goed. Verder zit hij nog steeds alleen maar met zijn neus in het leesboek in de hut. Het maakt hem niet uit waar hij slaapt.

Achtbaan tussen oude beuken

De laatste dag hebben we het Pieterpad afgeschud. We lopen nu stukken van het Maarten van Rossumpad. We worden opgeslokt door een paardencross. De pony’s vliegen ons om de oren. We lopen over landgoederen, oude bossen en woeste bospaadjes rondom Vilsteren. Een minipaadje kronkelt zich als een soort achtbaan tussen oeroude beuken door. We hangen in een hangmat aan de bosrand, met zicht over het Vechtdal. Een loom zeilbootje vaart voorbij. Onze puber ligt zalig te chillen en eet de rugzak verder leeg. Daarna lopen we door open velden. De zon is meedogenloos. Veel wandelaars komen we niet meer tegen. De Overijsselse Vecht steken we meerdere keren over op deze tocht. Nu staan we voor een automatisch pontje. Eén druk op de knop en we vertrekken voor het korte tochtje over de Vecht. Aan de overkant staat het vol fietsers. We lopen snel door, op zoek naar schaduw. Ietsje verderop zijgen we neer in een bosje. Pfff, heerlijk die koelte.

Een echte uitsmijter!

De topper van de dag is Vakantiepark Expo Madrid. Deze echte ouderwetse uitspanning met speeltuin ligt zomaar op onze route. Het staat er vol speeltoestellen, die vast niet meer door de keuring komen. Maar onze puber maalt er niet om. De speeltuinfase is echt afgesloten. Wellicht zouden megajumps of slides hem nog interesseren, maar een draaimolentje…daar wordt hij niet meer warm of koud van. Wat hem wel interesseert? Het bijbehorende café! Ha, die is open. Snel gaan zijn ogen over de menukaart. Ja hoor, een uitsmijter met ham en kaas op wit brood. Precies wat deze jongen nodig heeft. Het weekend is geslaagd!

Trekkershut camping zwembad
Wandelen bij Dalfsen
Outdoor eten wandeling

Informatie

Overnachten en wandeltocht

We kampeerden op Natuurkampeerterrein De Klashorst. De Klashorst is een kleinschalig kampeerterrein, met allemaal verschillende plekken. Naast kampeerplekken voor je tent of kampeerbusje, zijn er NatureLodges en Trekkershutten te huur. De kampeerplekjes liggen beschut tussen de bomen en op een opener deel waar je uitkijkt over de weiden vanuit je hut of tent. Het terrein heeft een aantal luxe outdoor-voorzieningen: schalen om vuur te kunnen stoken, houtkacheltjes, een grote gezamenlijke vuurplaats en een gloednieuw comfortabel toilethok. Daarnaast zijn er bij de hutten hottubs en verse broodjes in de ochtend.

De tweede nacht sliepen we in een Trekkershut op Camping De Koeksebelt. Dit is een grote familiecamping met heel veel caravans vlakbij Ommen. Er is een zwembad, speeltuin, kampwinkel en een restaurant.

Wij maakten een wandeltocht van station Hardenberg, langs station Ommen naar station Dalfsen. We sliepen 2 nachten in trekkershutten en liepen 50 km in 3 dagen (12, 19, 19). Onderweg volgden we onze eigen route. Onze route kun je vinden op routeyou.  

Trekkershutten op Natuurkampeerterreinen

Deze Mini Expeditie maakten we in samenwerking met De Groene Koepel. Op  www.trekkershutten.nl vind je meer dan 750 Trekkershutten in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Je kunt de Trekkershutten daar ook makkelijk boeken. Er zijn 30 natuurkampeerterreinen met een Trekkershut, die vind je hier. Een Trekkershut is bij uitstek geschikt voor een Mini Expeditie omdat je ze per nacht kunt boeken. Zo kun je vrij zwerven en je rugzak of fietstas lekker licht houden.

We maakten ook een Mini Expeditie op de fiets naar een moderne Trekkershut in het Groene Hart onder de rook van Utrecht.

Andere wandelingen

In dit gebied lopen verschillende lange afstandswandelingen. De eerste dag (van Hardenberg naar Ommen) kun je ook over het Pieterpad lopen. De tweede dag (van Ommen naar Dalfsen) kun je ook over het Maarten van Rossempad lopen. Door het Vechtdal loopt ook de Vechtdalroute

Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *