Recept: pizza op het vuur

Recept: pizza bakken op kampvuur

Een pizza bakken op een kamvuurtje is helemaal niet moielijk. Niets zo leuk als om tijdens een kanotocht te koken op vuur. Je sprokkelt wat takken bij elkaar en maakt een kampvuurtje voor je tent. En terwijl je in de vlammen tuurt maak je ondertussen het avondeten klaar. Pizza maken op een vuurtje is makkelijk en lekker. In dit recept lees je hoe je een outdoor pizza maakt op een kampvuur. Pizza staat bij ons elke week wel een keer op tafel. Meestal bakken we de pizza zelf in de oven. Maar als we echt lui zijn laten we er eentje bezorgen door de pizzabakker om de hoek. Als je kampeert op een onbewoond eiland midden in Zweden is er natuurlijk geen pizzakoerier in de buurt. Maar ook op een kampvuur kun je  pizza bakken. Ze zien er iets anders uit, maar de smaak is prima.

Ingrediënten voor een pizza op het kampvuur
Kant en klaar brooddeeg
Ui
Paprika
Courgette
Olijven in een zakje
Mix voor spaghetti Bolognese
Geraspte kaas 
Rooster en/of aluminiumfolie
 
Bereiden
Als we op kanotocht gaan nemen we meestal voor de eerste dagen verse groente mee. De groentes op deze pizza zijn lang houdbaar en kunnen tegen een stootje. Je kunt natuurlijk ook prima andere dingen toevoegen zoals: gedroogde worst, champions en rucola. Wij gebruiken het zakje spaghettimix omdat het lekker licht is. Is gewicht geen punt dan kun je ook een blikje tomatenpuree nemen. Een tube ketchup gaat trouwens vast ook prima. Laat de Italianen je niet horen. Maar midden in Zweden is die kans niet zo groot…
Je start met deze outdoor pizza met allemaal losse onderdelen los. Vlak voordat je gaat eten  beleg je de pizza . Als eerste maak je het deeg volgens de verpakking (soms heb je naast water ook olie nodig). Hiervoor kneed je alle ingrediënten door elkaar. Dan laat je het deeg rijzen in de zon (of bij het vuur). Ondertussen snij je de groente en zorg je dat je kampvuur lekker brandt. Als het deeg minimaal een half uur (liefst langer) heeft gerezen vorm je van het deeg een pizza. Deze pizza leg je op een rooster boven je kampvuur (niet in de vlammen). Het lukt ons nooit om een hele dunne pizza te maken, maar dat geeft niks. Terwijl het pizzadeeg langzaam bakt, bak je ook de groente op het vuur. Dat kan in een pannetje of op een stuk aluminiumfolie. Daarnaast maak je in een ander pannetje de saus. We gebruiken minder water dan op de verpakking staat zodat het een dikke saus wordt. Laat de saus warm worden boven het vuur. Als beide kanten van de pizza bruin zijn en de groente gaar is kun je gaan beleggen. Smeer eerst wat saus op de pizza. Daarboven komt de groente. Tot slot strooi je er kaas en olijven overheen.
 
Wil je ook een toetje maken op het vuur? Bekijk dan het recept voor sinaasappel brownies.
 
Kamperen op een onbewoond eiland heeft iets magisch. Wij hebben al flink wat eilanden verkend. In Zweden, maar ook in Nederland. Tips voor mooie wandelingen op paradijselijke eilanden in Zweden vind je in het Routeboekje wandelen rond Stockholm. Tijdens het schrijven van ons boek Mini Expedities ontdekten we ook mooie eilanden in Nederland. Soms zo klein dat onze tent er maar net op paste. Soms wat groter en met een fijne camping. We hebben alle plekken waar je in Nederland kunt kamperen op een onbewoond eiland verzameld.

pizza kampvuur bakken
pizza op een vuurtje kano zweden

Deel op Pinterest