Recept: zelf fruitdrogen

Recept: zelf fruit drogen

Zelf fruit drogen hoe doe je dat? En welk fruit droogt makkelijk? We hebben van alles uitgeprobeert. Ons favoriete fruit om te drogen: appels, mango, bananen, aarbeien en ananas uit blik. Hier lees je hoe we dat doen. Een tijdje geleden hebben we een voedseldroger gekocht. Zo;n voedeeldroger is niet duur, maar hij neemt wel veel ruimte in. Nu maken we regelmatig ons eigen tochtenvoer. Dat klinkt misschien als een hoop gedoe, maar niets is minder waar. Het is vooral een kwestie van wachten. Je begint met een hele lading fruit en eindigt na een dagje met een zakje vrolijkheid. Alleen al de kleuren van het fruit maken me vrolijk. Maar ook de smaak is super. De kleine stukjes zijn echt smaakbommetjes, een soort snoepjes eigenlijk. Je kunt het gedroogde fruit gebruiken om je toetjes op te leuken of bij je expeditiepap. Eerlijk gezegd verdwijnt onze voorraad vrolijkheid meestal onderweg in hapjes in onze mond. Gewoon tijdens het wandelen.

Ingrediënten
Appels
Mango
Bananen
Ananas (in blik)
Aardbeien 
 
Bereiden
Eigenlijk kun je al het fruit drogen, maar bovenstaande fruitsoorten gaan het makkelijkst. Je gebruikt zoveel mogelijk vers en rijp fruit. Wij gebruiken meestal diepvries aardbeien omdat die lekker makkelijk snijden. We snijden de aardbeien als ze nog bevroren is.  Het ananas uit blik heeft een dubbele functie. In het sap van de ananas dopen we de appels en banaan. Zo word het fruit niet bruin. In plaats van ananassap kun je hiervoor ook citroensap nemen. 
Je snijdt al het fruit in dunne schijfjes en legt die op roosters. Als je geen voedseldroger hebt kun je ook de oven gebruiken. Het drogen doe je op hele lage temperatuur (50 graden). Het duurt ongeveer een dag om al het water uit het fruit te halen. Als het fruit droog aanvoelt stop je het in een luchtdicht zakje om mee te nemen op je tocht. Wij gebruiken daarvoor altijd een klik en sluit zakje.
 
Gedroogd fruit nemen we vooral mee op tochten waarbij we nwat verder weg zijn van de bewoonde wereld. Bijvoorbeeld op een huttentocht door Noorwegen. Maar ook als we in de winter met de rugzak op pad zijn in Nederland. Juist tijdens een weekend winterkamperen kan zo’n zonnig zakje je  opfleuren.

Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *