Kanoën en kamperen in de Rottige Meente

Kamperen en kanoën in de Rottige Meente

Een kanotocht in de Weerribben is ons plan. Maar dit weekend blijkt het daar bere druk. Gelukkig vinden we een rustig kanoparadijsje iets verderop. In de Rottige Meente stroomt de mooie Scheene. Hier kampeer je in alle rust op een mooi Natuurkampeerterrein en kano je in je eentje door de Nederlandse jungle.

Een stille parel, niet ver van de Weerribben

Rotte gemeente? De grap is snel gemaakt. Het zegt ons niet veel, dit gebied. Eigenlijk zijn we op weg naar de Weerribben. Maar in Ossenzijl  is het een heksenketel. Net dit weekend blijkt er een kano festival te zijn. Vast leuk als je daarheen wilt, maar wij komen voor een weekendje rustig peddelen in het groen. We zoeken op google maps naar een alternatief. De Alde Feanen dan? Gelukkig ontdekken we een kampeerterreintje iets naar het noorden. Het ligt maar 7 kilometer verderop. Niet ver van de Weerribben, maar het is een heel andere wereld. 

Een groene oase

Het natuurkampeerterrein in Scherpenzeel lijkt verlaten. We bellen aan… niemand thuis. Aan de overkant staat een man te schilderen. Verder is het hier uitgestorven. We lopen het terrein dan maar op. Achter het huis vinden we een groene oase. Hé kijk, al dat groen is een enorme moestuin. En opeens ontdekken we tussen de bomen ook een paar tentjes. Een man heet ons welkom. Hij heeft een hark in zijn hand. Ja hoor, zet je tent maar ergens neer. Lust je wortels of appels? Pak ze gerust. En hij gaat verder met harken in zijn geliefde tuin. 

Kanokamperen in het groen

Onze tent staat al snel tussen het groen. We hangen aan de picknicktafel. Ik pluk wat oregano en rozemarijn voor ons avondeten uit de tuin. Vanmiddag waren we nog aan het werk en op school. Nu zitten we in deze groene wereld. Zullen we nog even een stukkie varen? We timmeren onze kano in elkaar. Hoe was het ook alweer? Achter de camping laten we de kano te water. Ook hier is de wereld groen, de sloot ligt vol kroos. De camping is al rustig, het water is nog stiller. Hier zijn wij de onruststokers. Met ons geklets en het geven van aanwijzingen. Iets naar links, neeee, niet zoveel. Hé, zit eens stil! Hut! Wat? Ik ga van kant wisselen. Oja…

Varen door een jungle

Terwijl we draaien en slalommen over het brede water jagen we een hele kolonie schrijvertjes weg. Aan de ene kant van de kano drijven ze keurig over het gladde water. Aan de andere kant zijn ze opeens allemaal verdwenen. Ook twee zwanen in de verte kiezen voor een ander plekje. We plukken bramen vanuit de kano. Hé, zag ik daar nou een blauwe flits van een ijsvogel? Sssst, we moeten echt stiller zijn als we nog iets willen zien. We varen stil door de groene wereld. De zon zakt lager en de kleine sloot lijkt wel een jungle. 

De Scheene: een prachtig kano watertje

De volgende dag doen we rustig aan. Het waait hard en we hebben geen haast om het water op te gaan. We verschansen ons in de tent. We lezen een boek en drinken koffie. In onze slaapzak is het heerlijk. Het zou toch mooi weer worden vandaag? Ja, het KNMI zegt een zonnetje. Maar het is nog grauw en grijs. Na nog een kopje koffie breekt langzaam de zon door. Kom op, we gaan! Door het kroos en langs de zwanen gaan we weer op pad. Na onze verkenningstocht van gister kennen we deze eerste sloot. We slaan linksaf de Scheene op. Wauw, wat een prachtig kano watertje! Kronkelend, met riet en schattige houten huisjes. Hé, kijk een steigertje. Koffie, vraagt Joanne. Ja hallo, we zijn pas net vertrokken! Oke dan. We peddelen door. 

Nog een kop koffie!

Wind in de rug. Het gaat zalig. We glijden gemakkelijk over het water, tot we opeens in een plantenmassa blijven steken. Nou ja, er lijken hier wel palmen te groeien! Heb jij wel eens van waterpalmen gehoord? Ehhh… Bij een steigertje verderop staat een hut. Toch even aanleggen. In de hut staat allerlei info over de Rottige Meente. Hé kijk, dat zijn die palmen van daarnet. Kragge heet het. En ja hoor, nu we het weten zien we het overal. Als we even niet opletten met sturen en het groene spul in drijven krijgt de kragge ons te pakken. En de kragge laat ons niet graag los. We scheppen met onze peddels door het groen, maar komen nauwelijks vooruit. Alsof er iemand heel hard achter aan de kano trekt. Maar we willen ook helemaal niet weg hier. Het is hier veel te fijn! Ook als we ons allang ontworsteld hebben aan de planten treuzelen we om naar huis te gaan. De kano ligt op het droge. Fosse ligt er bovenop te lezen. Nog maar een kop koffie, toch? Waarom zouden we haast maken?

Informatie

Overnachten

We kampeerden op Natuurkampeerterrein De Landerij. Dit terrein ligt achter een groepsaccommodatie in het dorpje Scherpenzeel. Er zijn twee trekkershutten te huur en er is een grote moestuin met overdekte ruimte waar je kunt zitten. Rond de tuin kun je kamperen met je tent, caravan of busje. Direct achter de camping ligt een kanosteiger en kun je het water op. Hier liggen ook een aantal kano’s van het kampeerterrein die je kunt gebruiken als je zelf geen kano hebt.

Kanotocht en andere activiteiten

We maakten een kanotocht van de camping over de Scheene tot aan de kanosteiger bij de Oldetrijne Ophaalbrug en weer terug. Deze route staat aangegeven op het water met pijlen. Onderweg kom je een paar keer een steigertje tegen waar je kunt aanleggen. Het deel over de Scheene is het mooist. Je kunt ook een rondje varen, via de Scheene, Helomavaart en de Linde, maar dan moet je verschillende keren overdragen.

  • Startpunt: Natuurkampeerterrein De Landerij in Scherpenzeel (Friesland), vlakbij ligt bushalte Scherpenzeel Landerij.
  • Lengte: 11 km heen en terug.
  • De route staat in Routeyou.

In de omgeving kun je ook mooi wandelen en fietsen. In de Rottige Meente kun je wandelen over een Boswachterspad en etappe 19 van het Zuiderzeepad loopt vlak langs het kampeerterrein.

Kanokamperen op Natuurampeerterreinen

Deze Mini Expeditie maakten we in samenwerking met De Groene Koepel. Op  www.natuurkampeerterreinen.nl vind je meer zo’n 150 kampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Om op de terreinen te kamperen heb je het Groene Boekje of een Natuurkampeerkaart nodig. Die kun je kopen op het kampeerterrein of hier bestellen.

Andere Natuurkampeerterreinen waar je kano’s kunt huren of gebruiken:

Deel op Pinterest

4 gedachten over “Kanoën en kamperen in de Rottige Meente”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *