Van huis naar Huizen

Van huis naar Huizen

Voor avontuur hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Sterker nog, je kunt gewoon bij je eigen voordeur beginnen. Dat hebben we na vele Mini Expedities wel geleerd. En toch verrast het elke keer weer. Dit weekend begonnen we met wandelen vanuit ons huis. Thuis starten heeft iets bijzonders. Het scheelt natuurlijk dat je niet eerst met een bus of trein ergens heen reist. Maar er is meer. Het voelt als een bijzondere prestatie als je op eigen kracht ‘helemaal van huis’ naar een bepaalde plek bent gekomen. Ons favoriete kampeerplekje was het perfecte doel voor dit avontuur.  Dit plekje ligt ongeveer 30 km wandelen van ons huis op de Utrechtse Heuvelrug. Een stuk waarvoor we normaal eerder de fiets pakken. Nu gaan we lopen van ons huis in Amsterdam naar Huizen. Op een zonnige dag trekken we de voordeur dicht en lopen de stad uit, het bos tegemoet.

Grammenjagen

Bij het inpakken van onze rugzakken zijn we kritisch. Normaal nemen we al weinig mee. Voor deze marathon proberen we ons te beperken tot het hoogstnoodzakelijke. Na wat wikken en wegen zit er wel een complete kampeeruitrusting in onze rugzak, maar weegt hij niet meer dan 6 kilo. We bezuinigen vooral op kleding en eten. Gelukkig kennen we genoeg leuke cafeetjes op onze route. Het eerste stuk door de urban jungle voelen we onze rugzak niet eens. We passeren beton, graffiti, auto’s en loodsen. Het bos voelt nog ver. De kilometers voor ons lijken eindeloos. Gaan we het wel halen? Het is nog zo’n eind en we zijn pas om 1 uur ’s middags gestart…  

Kletsen met schapen 

Bij het Diemerpark kiezen we voor een route langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Recht zo die gaat. Kilometers lang lopen we rechtdoor. Ondertussen eten we onze boterhammen op, onze enige proviant. De stad is nog niet echt uit beeld. Flats torenen boven het groen uit. Toch voelt het al als buiten. Net na het Diemerpark klimmen we een dijkje op. Een klaphekje, gras onder onze voeten, blatende schapen, met drollen natuurlijk. Wat wil je nog meer als wandelaar? We volgen grotendeels het Waterkeringpad van Amsterdam naar Huizen. We kletsen met de schapen, zien alle vrolijke zeilen op het IJ-meer en komen langzaam in een trans. Moe zijn we nog lang niet. 

Een kroegentocht

Muiden is onze eerste tussenstop. Tijd voor taart! De bakker in Muiden is een vaste stop op veel van onze fietstochten. Terwijl we knabbelen aan onze worteltaart passeert een stroom wandelaars. Mmm, dat lijkt wel een georganiseerde tocht. We lopen de wandelaars tegemoet over het dijkje langs het Muiderslot. Nu hebben we mazzel dat we zo laat zijn vertrokken. We zien alleen het staartje van de grote groep. Al snel lopen we weer alleen op de dijk. Nou ja, met de schapen dan. In Muiderberg ploffen we neer bij een strandtent. Onze tocht lijkt wel een kroegentocht. Maar uren lopen vraagt energie en dat zit niet in onze rugzak. Een portie bitterballen dan maar? Zo houden we het wel vol en blijven we ook nog vrolijk. We proppen ook nog een maaltijdsalade in onze rugzak.  

Stilte in het bos 

We dwalen verder over dijkjes richting Naarden. Het wordt later en later. Het bos lonkt. Nog even en we zijn op de Utrechtse Heuvelrug. Na de snelwegen rond Naarden is het bos net therapie voor onze oren. Tussen de bomen kwetteren de vogels en ruist de wind door de bladeren. We zitten tegen een boom. De maaltijdsalade is in een mum van tijd verdwenen. Het is inmiddels 8 uur… Onze voeten voelen best moe en de rugzakken zijn toch niet vederlicht. We stappen verder. De stilte valt over het bos. Bij de oever van het Gooimeer strijkt het avondlicht over de bomen en het zand. Het licht op deze plek is altijd bijzonder. Het voelt als thuiskomen, thuis op onze kampeerplek. 

Moeie benen

Het is gelukt! We duwen het hek open van het kampeerterrein. We zetten ons tentje op tussen de bomen. Na een warme douche schuiven we in onze slaapzakken. Morgen doen we niets, hoor, roept Joanne. Ik voel mijn benen en voeten. Ik knik vermoeid en slaap al bijna. ’s Morgens worden we wakker van fluitende vogels. De zon schijnt en we doezelen in onze slaapzak. Terwijl we een espresso maken voor de tent worden er opeens nieuwe plannen gemaakt. We kunnen hier de bus naar huis nemen, maar hoe ver is eigenlijk station Bussum-Zuid? Op weg naar het wc-hok test ik mijn benen. Kunnen ze het nog? Mmm, wel wat stijf, maar het gaat best.  

Genieten op jungle trails 

Liepen we gister vanuit de stad vooral over dijkjes, vandaag gaat onze tocht door de jungle. We dwalen over kleine paadjes door het groen. Wauw, dit is echt genieten! Vandaag geen kilometersvreten, maar alle tijd om te genieten. Van vlinders die langsvliegen,  bloemen langs onze voeten en vooral al het groen om onsheen. Nu en dan komen we een paar luxe villa’s tegen, maar grotendeels lopen we over mooie trails door de jungle. Hoge rododendrons in alle kleuren roze. Een zandvlakte als de Sahara. De vlaktes vol knalgele brem. We worden er vrolijk van. Haast om weer naar huis te gaan maken we niet. Nog een kopje koffie? We lopen langs Café Heidezicht. Even later zitten we op het terras met uitzicht over de heide aan de worteltaart. 

Informatie

Overnachten

We kampeerden op NTKC kampeerterrein Huizen. Dit is een eenvoudig kampeerterrein. Je kampeert in het bos of met uitzicht over het Gooimeer. Er is ook een vuurplaats. 

Wil je minder ver lopen, dan kun je onderweg ook overnachten op deze campings:

Route

Het Waterkeringpad is een gemarkeerde wandeling Van Amsterdam Centraal naar Huizen. Ook het Zuiderzeepad volgt ongeveer dezelfde route.

Op dag 1 liepen we ca. 30 km van Amsterdam naar het kampeerterrein in Huizen. Onze route vind je hier. Op dag 2 liepen we ca. 10 km van het kampeerterrein naar station Bussum Zuid. Onze route vind je hier.

Tips

  • Een paklijst voor Mini Expedities vind je hier
  • Een kortere wandeltocht in dit gebied vind je hier.

Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *