Slapen in een hangmat

Slapen in een hangmat

Slapen in een hangmat als je gaat kamperen, hoe doe je dat? Vaak gaan we met ons tentje op pad. Het liefst naar groene, kleine campings. Heerlijk. We weten precies wat er nodig is. Niet veel eigenlijk. Eenmaal in ons tentje ruiken we het gras, de dennen en horen de muggen zoemen buiten het doek. Kamperen, dat kennen we. Dit keer laten we de tent thuis en gaan we hangmat kamperen. Net even anders, het voelt meteen als een avontuur. We gaan slapen in een hangmat en waar kun je dat beter doen dan op een Natuurkampeerterrein in het bos na een boswandeling.

Natuur kamperen hangmat
Natuurkampeerterrein hangmat bos
Hangmat kamperen

Ik zit de hele dag achter mijn computer en in muffe vergaderzaaltjes. Met mijn rugzak vol schuif ik aan bij de werkoverleggen. Mijn collega’s kijken verbaast naar mijn volle tas. Ik ga straks hangmat kamperen! Wat? Het bos lijkt ver weg hier. Direct uit het werk stap ik in de trein. Mijn hoofd zit nog vol rapporten, werkafspraken en projecten. In Nijverdal is het stil. We lopen in het bos, ruiken de dennen en horen de vogeltjes kwetteren. De zon heeft een gouden gloed. Hij gaat al bijna onder. Langzaam verdwijnt de stress en maakt plaats voor opgewonde geklets. Kijk eens ons nou eens lopen op een doodnormale maandagavond! Ja en hoe mooi is het licht zo laat en hoe heerlijk stil is het nu. Het voelt als gestolen vakantie. Denk jij dat je kan slapen vannacht in een hangmat? Mmmm, eerst maar eens een fijn plekje vinden… 

Avontuur

We lopen door de bossen van de Sallandse Heuvelrug. Hebben we eigenlijk wel alles mee, vraagt Joanne. Heb jij de touwen en banden wel meegenomen? Eeeh, ik probeer te bedenken wat ik vanmorgen vroeg in alle haast in mijn rugzak heb gepropt. Hopelijk was ik zo slim om naast de hangmatten ook het materiaal mee te nemen om ze in de boom te hangen… Voor een nachtje kamperen in de tent pak ik mijn rugzak met mijn ogen dicht in, maar nu is het allemaal net even anders. Dat is ook precies onze bedoeling. Iets nieuws doen en ontdekken of we het leuk vinden. We hebben daarvoor speciaal een maandagavond uitgezocht. We hopen dat het vandaag niet zo druk is op het kampeerterrein zodat we niet te veel pottenkijkers hebben bij ons avontuur.

Hangamt kamperen op Natuurkampeerterrein Twilhaar

Helemaal alleen zijn we zeker niet op Natuurkampeerterrein Twilhaar. Tussen de bomen door zien we een paar tenten en busjes staan. Ook komen we meteen Kirsten de beheerder tegen. We vragen haar maar meteen naar de beste plekjes om te hangen. Er zijn meerdere plekjes om uit te kiezen. Vier mooie berken midden op het terrein en een boomgroepje met picknicktafel vragen om een hangmat. Maar uiteindelijk kiezen we voor plaatsje 27. Vlak er achter eigenlijk. Daar aan de rand van het kampeerterrein staan mooie grote bomen om rustig aan de bosrand te kunnen hangen. En mochten we echt onze draai niet kunnen vinden vannacht dan is er ook nog een shelter waar we droog kunnen liggen.

Natuurkampeerterrein Twilhaar
Hangmat slapen avontuur
Hangmatten bos kamperen Nederland
Slapen in een hangmat

Eerlijk gezegd gaan we er allebei vanuit dat we helemaal niet slapen vannacht. Eén keer eerder hingen we in een boom. Claar bleef de hele nacht wakker door de muggen die rond haar hoofd zoemden. Ik door vallende dennenappels. De hele nacht was ik bang, dat ze toch één keer wél op mij zouden landen. Deze avond is er geen wind. En dus ook geen vallende dennenappels. Dat scheelt. We hebben namelijk geen tarp die we boven onze hangmat kunnen spannen. In de shelter vinden we wel een tas met klamboes. Claar is helemaal gelukkig. Zij leent er eentje voor over haar gezicht. Ze lijkt wel een bruid, met een witte sluier.

Cocon

Het leuke aan die hangmat, is dat je je er helemaal in kunt nestelen. Als een baby lig je omringd door stof en wieg je stilletjes in het bos. Het klinkt romantisch, maar eerst maar eens er in kruipen… Dat is nog een hele operatie! Eerst in je slaapzak in je hangmat worstelen. Ik prop ook nog een deken en slaapmatje onder me, anders is het koud. Vervolgens schik ik mijn fleece onder mijn hoofd als kussen en de klamboe over mijn hoofd. Als ik een paar minuten op mijn ene zij heb geleden begint het riedeltje opnieuw als ik me omdraai…

Slapen onder de sterren

Mijn doel van vannacht is vooral om zoveel mogelijk sterren te kijken. Ik heb zelfs een sterrenkaart geprint. Ik verwacht dat het hier best donker is en dat ik toch niet slaap. Dat valt tegen. Ik val al in slaap, terwijl het nog licht is. En tegen alle verwachting in, slaap ik heerlijk! Zo lekker zelfs, dat ik pas bij het eerste licht om half 5 wakker word. Tja, die sterren zijn er niet meer. Met veel moeite worstel ik me uit de hangmat om te plassen. De zon komt al op. Gelukkig hangen onze hangmatten in de schaduw van de bomen. Ik nestel me weer in het coconnetje en val weer in slaap.

Wakker worden in het bos

Ik word wakker van gepruttel. Claar is naast me bezig om vanuit haar hangmat een kop espresso te zetten. Heb je ook de grote beer gezien vannacht, vraagt ze. Nou nee, ik sliep dus… Ook zij heeft beter geslapen dan gedacht en zit nu zonder muggen bulten haar havermout te eten. Kom we gaan, roept ze, ik moet straks aan het werk! Echt op tijd zullen we niet komen. We kunnen niet zo snel afscheid nemen van het bos en besluiten naar station Holten te lopen. Iets verder dan gister, maar daardoor is ons gestolen avontuur wel een feestje. We lopen over heidevelden en eindeloze bossen naar het station. Met rode koppen zitten we ‘s middags weer achter de computer.

Hangmat slapen kamperen
Slapen hangmat kamperen

Informatie over hangmat kamperen

Waar kun je kamperen en slapen in een hangmat?

We kampeerden op Natuurkampeerterrein Twilhaar. Dit terrein ligt in het bos van de Sallandse Heuvelrug, 3 km ten westen van Nijverdal. Er is een groot veld met een kampvuurplaats en twee schuilhutten en verschillende kampeerplekjes in het bos. Het toilethok is een charmant houten hutje met een grasdak. Je kunt vuurschalen lenen om vuurtje te stoken. De plekjes 7, 11 en 27 zijn het meest geschikt om te hangen.

Wandelen over de Sallandse Heuvelrug

We maakten een wandeling van station Nijverdal naar station Holten. Wij zochten onze eigen route in het bos. Door dit bosgebied loopt ook het Pieterpad.

 • Dag 1 liepen we 4,5 km van station Nijverdal naar Natuurkampeerterrein Twilhaar. In Nijverdal kom je langs restaurants en een supermarkt om je laatste inkopen te doen. In het bos kom je langs Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en een speelbos met hangbrug, schommel en tokkelbaan. De route staat in Routeyou.
 • Dag 2 liepen we 12 km van Natuurkampeerterrein Twilhaar naar station Holten. Je loopt over heide en door het bos, veel over mulle zandpaden. Onderweg kom je geen horeca tegen. De route staat in Routeyou.

Hangmat kamperen op Natuurkampeerterreinen

Deze Mini Expeditie maakten we in samenwerking met De Groene Koepel. Op  www.natuurkampeerterreinen.nl vind je zo’n 150 kampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Om op de terreinen te kamperen heb je het Groene Boekje of een Natuurkampeerkaart nodig. Die kun je kopen op een kampeerterrein of hier bestellen. Alle Natuurkampeerterreinen waar je kunt hangmat kamperen vind je op deze kaart.

Tips voor hangmat kamperen

 1. Zoek een droge nacht uit of neem een tarp mee.
 2. Gebruik bandslinges of prusiktouw met karabiners om je hangmat op te hangen.
 3. Neem een waterdichte zak mee voor je waardevolle spullen.
 4. Hang je rugzak aan een boom.
 5. Gebruik een matje of deken om op te liggen, anders krijg je het snel koud.
 6. Er zijn heel veel hangmatten te koop. Wij hebben lichte hangmatten van: Decathlon, Amazonas en  XXL.
 7. Neem een klamboe mee (er zijn ook hangmatten met een ingebouwde klamboe).
 8. Welterusten!

Hangmat kamperen
Hangmat kamperen Nederland

Deel op Pinterest

Slapen in een hangmat

5 gedachten over “Slapen in een hangmat”

 1. Mocht je dit vaker willen doen, overweeg dan eens een underquilt. Dit is een soort deken die je onder je hangmat hangt, waardoor de onderkant lekker warm blijft. Een matje is dan niet meer nodig, wat nog meer comfort kan bieden. En gebruik ajb ten aller tijde goede brede banden om de bomen, ter bescherming van de bast en de onderliggende sapstromen.

  Kijk ook eens op http://www.backpackinglight.nl van Tikaani Outdoor. Hij heeft onlangs ook een artikel geschreven over hangmat kamperen voor natuurkampeerterreinen. Artikel is in het groene boekje van 2022 te vinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *