Mini Expeditie tips Nederland

Mini Expeditie tips Nederland

Hoe plan je nu eigenlijk makkelijk een Mini Expeditie? Waar vind je avontuurlijke trails? Plekjes waar je in het bos je tent op kunt zetten bij een kampvuurtje? Plekjes waar je je alleen op de wereld waant en die niemand nog ontdekt lijkt te hebben… Voor onze tochten door Nederland zijn er een aantal handige websites die we veel gebruiken. Op zoek naar nieuwe natuurgebieden, wandelroutes en bijzondere overnachtingsplekken. Hieronder hebben we ze allemaal verzameld.

Trekkershut in het groen
Waar vind je kaarten?

Een goede topografische kaart is heel fijn bij het plannen van een avontuurlijke tocht. Een geprinte kaart geeft je een overzicht van het landschap en de routes in het gebied dat je gaat ontdekken. Wij gebruiken vaak scoutingtools.nl om kaarten te maken. Die print ik uit en neem ik mee op tocht. Belangrijke informatie zoals waar de kampeerplekken zijn schrijf ik erbij. Het voordeel van een kaart is dat je niet een bestaande route hoeft te volgen. Op aangegeven routes is het vaak drukker.

Hoe plan je een route?

Wil je zelf van te voren de route die je gaat wandelen of fietsen plannen? Dan is routeyou.nl heel handig. Op de website maak je zelf heel eenvoudig je eigen route. Je kunt verschillende kaarten aanzetten: topografische kaarten, opencyclemap en openwalkmap. Vooral die laatste twee zijn fijn. Zo kun je makkelijk verschillende bestaande routes combineren. Je kunt de route daarna ook op je telefoon of horloge met gps uploaden zodat je die onderweg kunt gebruiken om te navigeren.

Hoe vind je wandelroutes

Ben je op zoek naar inspireren wandelroutes in Nederland? Op wandelnet.nl staan veel langeafstandswandelingen en streekpaden in Nederland. Op klompenpaden.nl staan veel korte ommetjes dwars door het weiland, vaak kun je de routes combineren tot langere wandelingen.

Hoe plan je een fietsroute?

Met routeplanner. fietsersbond.nl kun je goed een fietstocht plannen. Je vult je vertrekpunt en overnachtingsplek in en krijgt een voorstel voor een route. Je hebt de optie om te kiezen voor verschillende type routes (recreatief, autoluw, natuur etc). Het is handig om de lf-routes en de knooppunten aan te zetten op de kaart. Dan zie je meteen verschillende alternatieven. Op mtbroutes.nl staan veel mountainbike routes.

Hoe vind je kanoroutes?

In Nederland kun je ook heel goed op avontuur op het water, met een kano, raft of sup. Op het kanoweb.nl vind je heel veel kanoroutes in Nederland. Op de kanokaart staan heel veel plekken waar je kunt peddelen.

Kanotocht in Nederland
Waar kun je slapen in een hut?

Echte berghutten zijn er niet in Nederland, maar er zijn wel plekken die er op lijken gelukkig.

  1. Er zijn veel Trekkershutten in Nederland. Dat zijn eenvoudige hutten die je voor een nachtje kunt huren, vaak staan ze op een camping of bij een jachthaven. De hutten zijn eenvoudig ingericht met stapelbedden, soms met verwarming en toilet. Je hoeft alleen een slaapzak mee te nemen. Op die manier kun je je rugzak lekker licht houden op de wandeltocht.
  2. Je kunt ook overnachten in een jeugdherberg of een natuurvriendenhuis
Waar kun je kamperen in de natuur?

Bij een Mini Expeditie kampeer je natuurlijk liever niet op een camping vol caravans, maar op een klein kampeerterreintje in de natuur. Op een trekkersveldje of een plekje midden in het bos. Dingen waar wij blij van worden bij een camping? Een kampvuur maken, rust, groen, een schuilhut of een gemeenschappelijke ruimte waar je droog kunt zitten. En het liefst campings die het hele jaar open zijn, zodat je ook in winter op pad kunt.

  1. Eerste optie is om te kijken bij Natuurkampeerterreinen. Daar vind je heel veel leuke kampeerterreinen in Nederland. De site heeft een handige zoekfunctie op een kaart waarbij je aan kunt geven hoe je wilt kamperen (tent, busje, hangmat, etc), of er een vuurplaats is en wanneer de campings open zijn. Om op de terreinen te mogen overnachten moet je het groene boekje kopen, dat kan op de eerste camping waar je gaat kamperen.
  2. De tweede optie is de NTKC. Dat is een kampeervereniging waarbij de kampeerterreinen worden beheerd door de leden zelf. Dat betekent dat je lid moet worden om hier te kunnen kamperen en dat je moet helpen met het schoonmaken en onderhouden van de terreinen. Maar dan heb je ook wat. De 20 kampeerterreintjes liggen midden in de natuur en zijn bijna allemaal het hele jaar open. Vaak is er een vuurplaats, dus dat houdt je wel warm op koude winteravonden. De terreinen zijn in eerste instantie bedoeld om te kamperen met een tent. 
  3. Je kunt ook kijken op Campspace.com. Daar vind je kampeerplekjes die mensen verhuren. Dan sta je bijvoorbeeld met je tentje in iemands tuin of bij een boerderij.
Waar mag je wildkamperen?

In Nederland mag je vrijwel nergens wildkamperen. Op een aantal plekken zijn paalkampeerplaatsen. Daar mag je als wandelaar of fietser een nachtje in het bos slapen. Op wild-kamperen.nl vind je de plekken.

Heb je een tip voor ons voor een handige website voor het plannen van een Mini Expeditie? We horen het graag! Ook als je een vraag hebt kun je ons altijd mailen (info@miniexpdities.nl).

Deel op Pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *