Wandelen en kamperen op de Veluwe
De Veluwe is dé plek voor een meerdaagse wandeling door het bos. Lekker wandelen en zwerven door herfstbossen en heidevelden. Op de Veluwe zijn een paar Natuurkampeerterreinen die het hele jaar open zijn. Je tent in het bos, met vooral veel bomen om je heen. Het voelt bijna als wildkamperen. We maakten een 3-daagse trektocht van station Ede-Wageningen naar een bushalte in Hoenderloo. Goed bereikbaar dus per openbaar vervoer. Onder aan het blog vind je alle informatie over wandelroutes en de kampeerplekken. Maar eerst duiken we de herfstbossen in.
Wandelen vanaf station Ede-Wageningen naar Natuurkampeerterrein De Bosbeek
Met onze rugzakken om stappen we station Ede-Wageningen uit. We staan meteen in het bos. Statige beukenlanen, lariksen, eiken en dennen. Blaadjes dwarrelen naar beneden. Onder onze voeten ligt een tapijt van bruin, geel en rood. Ik schuifel en schop door de bladeren op de grond. Fosse grijpt een handvol en gooit ze in de lucht. Claar snuift de boslucht nog eens op. Heerlijk zo’n bosbad na een week binnen werken en studeren. We wandelen naar het Natuurkampeerterrein bij een Nivonhuis. Ver is het niet. Dat is mooi, want het wordt vroeg donker in deze tijd van het jaar. Het Nivonhuis ziet er warm en gezellig uit. Gaan jullie kamperen? Wil je dan een extra deken, vraagt de beheerder. Nee, hoor, we zijn goed voorbereid. De beheerder loopt even met ons mee. Zoek hier maar ergens een plekje. We staan in het bos. Een kleine hut en een picknicktafel, verder alleen maar bomen. Dat bosbad gaat hier wel lukken! We kruipen vroeg in onze tent. Een klein lampje in de duisternis. Met hoofdlampjes op lezen we in onze slaapzakken. Al snel liggen we alle drie te slapen.
Dwars over de Veluwe
Het bos drupt. Het regent niet, maar het vocht ligt op de bladeren. Een specht rammelt wat. Ik draai me nog eens om in mijn slaapzak. Claar rammelt met kopjes en bestek. Even later borrelt de verse koffie door het espressopotje. We ontbijten aan de picknicktafel. Warme pap, met noten, kokos, rozijnen en kaneel. Ondertussen pakken we de tent in en kijken we op de kaart. Waar gaan we eigenlijk heen? Het plan is om de Veluwe te doorkruisen. Op naar Otterlo! Nou ja, eerst nog een kopje koffie.
Wildspotten op de Veluwe
We lopen over de Ginkelse Heide en de Planken Wambuis. We zien afdrukken van herten, van reeën, van zwijnen en van ander groot grut. Is het een wolf of gewoon een grote hond? We speuren rond. Geen wild te zien. Waarschijnlijk horen die beesten ons al van mijlenver aankomen. Al kletsend en giechelend lopen we door het bos. Pas bij Boerderij Mossel spotten we wild. Daar hangt een grijnzend everzwijn aan de muur naast de houtkachel. We kruipen op de schapenvelletjes en warmen lekker op. Een lekker ouderwets 12-uurtje met huisgemaakte soep, kroket en een broodje kaas is de perfecte lunch voor hongerige wandelaars op expeditie. Als de honger gestilt is, gaan we verder richting Otterlo. Het brede zandpad verandert al snel in kleine paadjes. We lopen in een rijtje achter elkaar. Iets anders past niet. Echte jungle.
Camping Beek en Hei
In Otterlo kamperen we op camping Beek en Hei. De camping heeft een veld met caravans, vaste plekken en trekkershutten, maar ook een stuk bos waar je gewoon zelf een plekje kunt uitzoeken. Dit is het Natuurkampeerterrein. Het voordeel van deze camping is dat je zo naar het dorp loopt voor boodschappen. Ook worden we blij van de voorzieningen op de camping: verse eitjes, een tafelvoetbalspel en een bibliotheek. De campingbaas laat ons een filmpje van een hele roedel wolven zien. Poeh, dat is toch wel indrukwekkend. Hij stelt ons ook meteen gerust, hier op de camping is nog nooit een wolf gespot.
Veluwe Zwerfpad
De volgende ochtend twijfelen we over de route. Wat willen we eigenlijk? We kijken nog eens op de kaart. Otterlo wordt omring met bos. Toch kun je niet overal zomaar lopen. Dat is het nadeel van de Veluwe, er zijn heel wat stukken bos afgesloten. Ten noorden van Otterlo ligt een groot militairoefenterrein. Naar het westen is het mooi wandelen weten we uit ervaring. We zijn al eens over het Veluwe Zwerfpad over het Wekeromse Zand naar Lunteren gelopen. Nu kiezen we voor de route richting het oosten. We gaan dwars door het Nationaal Park Hoge Veluwe naar Hoenderloo.
Nationaal Park Hoge Veluwe
Grote open velden, lange lanen en bossen met heerlijke paden. Bij het Park Paviljoen houden we een lange pauze. Binnen zit je in een statige zaal met grote panoramaramen. Buiten staan vuurschalen met zitjes. Een gezellige boel op zo’n grijze herfstdag. We doezelen lekker bij de warmte. Zullen we gewoon de fiets pakken voor het laatste stuk? Een hele batterij witte fietsen staat voor onze neus. We proppen onze rugzakken in de kinderzitjes achterop de fiets en suizen over de paden. Met wind in de haren zoeven we over de lanen. Het zonnetje gaat zelfs even schijnen. Wat een feest. Veel te snel zijn we bij de uitgang bij Hoenderloo. Daar pakken we de bus naar huis. Thuis met een warm bad. Maar we gaan snel weer op pad. Verder de Veluwe over.
Informatie
Wandelen
We volgden onze eigen route van station Ede-Wageningen naar bushalte Hoenderloo Centrum. De eerste dag liepen we ca. 6 km van het station naar Natuurkampeerterrein De Bosbeek. Op dag 2 liepen we ca. 14 km naar Natuurkampeerterrein Beek en Hei in Otterlo. Onderweg kom je langs 2 plekken om wat te eten en drinken: Bloem en Boerderij Mossel. In Otterlo is een supermarkt. De laatste etappe was ca. 15 km door Nationaal Park Hoge Veluwe naar Hoenderloo. Voor dit park moet je toegang betalen, het voordeel is dat je gebruik kunt maken van de fietsen. Lunchen kan in het Park Paviljoen. De route vind je hier.
Over de Veluwe loopt ook het Veluwe Zwerfpad.
Overnachten
De eerste nacht kampeerden we op Natuurkampeerterrein De Bosbeek. Dit is een kampeerterrein van het Nivon. Je kunt er kamperen met je tent en er is ook een natuurviendenhuis. De camping is het hele jaar door open. Er is een vuurplaats en er is een overdekte plek waar je kunt zitten.
De tweede nacht sliepen we op Natuurkampeerterrein Beek en Hei in Otterlo.
Natuurkampeerterreinen
Deze Mini Expeditie maakten we in samenwerking met Natuurkampeertereinen. Op www.natuurkampeerterreinen.nl vind je meer zo’n 150 kampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Om op de terreinen te kamperen heb je het Groene Boekje of een Natuurkampeerkaart nodig. Die kun je kopen op het kampeerterrein of hier bestellen.
Meer tips voor dit soort Mini Expedities
- Bekijk hier onze paklijst.
- We maakten ook een meerdaagse tocht aan de oostzijde van de Veluwe. Lees hier over dit weekend avontuur.
- Benieuwd hoe we dit soort plekjes vinden? Lees hier onze tips.
- Zin om een keer mee te gaan op avontuur? Kijk hier naar geplande avonturen.