Bikepacken in Brabant

Bikepacken in Brabant

Een weekendje bikepacken staat al lang op ons lijstje. Lekker licht fietsen over kleine weggetjes. Het liefst onverhard. Dat vraagt om lichtgewicht kamperen. Dus even niet met een fiets volgeladen. Nee, alleen het minimale nemen we mee! Niet in een fietstas, maar op en aan de fiets gebonden. Een professionele bikepacking set hebben we niet. Dus improviseren we wat. We proppen spullen in twee waterdichte zakken. Die binden we achterop. Maar dan blijft er nog een stapeltje over. Uhmm, dan maar twee voortassen aan de achterdrager voor één van ons. Anders gaat het allemaal niet passen… Al met al een stuk minder dan bij een gewone fietsvakantie.

Lekker lichtgewicht

Al in het station zijn we blij met onze lichte fietsen. Met bepakte fiets en al loop ik zo de trap op naar het perron. Handig! We nemen de trein naar Eindhoven en hebben een natuurkampeerterrein uitgezocht bij Hilvarenbeek. Altijd leuk om door een andere omgeving te fietsen. Het rondje vanuit huis ken ik inmiddels door en door. ‘We mogen wel eerst met een kop koffie starten, toch?’ We hebben nog geen meter gefietst of we hebben al zin in koffie en koek. Na de koffiepauze peddelen we de stad uit. We slingeren langs de Dommel. We zijn Eindhoven nog niet uit of koeienvlaaien vliegen ons al om de oren. Mooi paadje dit! Dit wordt een heerlijk tochtje!

Mooi hoor dat bikepacken!

Het landschap is afwisselend, weilanden met paarden, bossen, heide en metershoge mais. Afwisselend fietsen we over soepel asfalt en onverharde paden. De afwisseling is verrukkelijk, maar ook zwaar. De typisch Brabantse zandpaden liggen vol plassen en modder. We slippen en glijden. Ik sjees door een grote spiegelende plas. Hopelijk verdwijn ik er niet in. Opeens staan we voor een brug. Niks makkelijke helling. Hier is het trappetje op, trappetje af. Mooi hoor dat bikepacken! Het is de eerste herfstige dag van het jaar. Het is koud, de buien hebben er zin in en het waait. Westenwind. Tégen dus!

Brabantse gezelligheid

We komen langs plaatsen als Steensel, Eersel en Knegsel. ‘Elk huis lijkt hier wel een herberg’, zegt Claar. Ja, inderdaad. Je verwacht overal te kunnen stoppen voor een broodje en een kop koffie. Maar als we toe zijn aan een leuke uitspanning is er geen een te bekennen. Een bui glijdt snel onze kant op. Die fietsen we er niet uit op dit zandpad! Even schuilen we in de bosjes, dan gaan we verder door de bossen en velden. Bij Herberg ‘In den Bockenreyder’ knijpen we in de remmen. Wat een geweldige ouderwetse uitspanning. Bruin, zanderig en precies zoals je het wilt. De kaart is vol Brabants trots. Uh, als Amsterdammer heb ik moeite de boel te ontcijferen. Maar een warme chocomel moet toch lukken.

Kamperen in een paradijsje

Met nieuwe energie fietsen we naar het Natuurkampeerterrein Buitenhof. Peter, de eigenaar, heet ons welkom. Het terrein is een pareltje tussen de boomgaarden. Peter en zijn vrouw Koosje hebben hard gewerkt aan dit paradijsje. Tussen de struiken en bomen zijn kampeerplekjes uitgemaaid in het hoge gras. We zetten de tent op in het laatste zonnetje. Midden op het terrein is een grote houten overkapping. Het kampvuur brandt al. Het ziet er gezellig uit met een buitenkeuken en een grote picknicktafel. Zelfs aan koude biertjes is gedacht! 

Dierenbende

Miauw! Een poes komt huppelend naar ons toe. We worden bedolven onder kopjes. Wat een gezelligheid! We voelen ons helemaal welkom op deze camping. Wat een knuffelkous! Met moeite rukken we ons los en lopen we naar Hilvarenbeek om iets te eten. Dat is het voordeel van lichtgewicht kamperen, je hoeft niet te koken! Met onze magen gevuld kruipen we in de tent. Ook nu laat de herfst zich voelen. Het is fris. Om 4 uur ‘s morgens word ik wakker. Beh! De campinggeit laat van zich horen. Kukeleku! Ook de campinghaan heeft er zin in. Gelukkig blijft het bij drie keer en bedenkt de haan dan ook dat het veel te vroeg is om op te staan.

Poespacken?

Als we wakker worden regent het. Het goede nieuws is dat de wind is gaan liggen, maar te zien op de apps gaat de regen nog wel even door. We parkeren onze fietsen bij de overkapping voor een uitgebreid ontbijt. Pap, koffie en dan nog maar een kopje met nog een stuk gevulde speculaas. Nee, we gaan echt niet weg als het nog regent, toch? Daar is ook poes het mee eens. Ze zit gezellig naast me op de bank. Als Claar de bagage inpakt kruipt ze zelfs op de fiets. Zullen we gaan poespacken? Claar wil haar best meenemen. Ach, ze heeft hier een veel fijner leven, met elke dag een nieuwe kampeergast om te verleiden en een grote groene tuin om doorheen te struinen. Als we eindelijk vertrekken zit ik mopperend op de fiets. Het zou droog zijn, maar dat is het helemaal niet. Uhm, Hilvarenbeek ligt om de hoek. Het is maar 1,5 kilometer. Toch duiken we gewoon het café in. Nog maar een kop koffie! Zometeen wordt het echt droog, toch?

Kroegentocht

Droog wordt het. In ieder geval even. Onze fietstocht naar Den Bosch verandert in een heuse kroegentocht. Van grand café naar herberg, naar pannenkoekenhuis. De restauratie is goed verzorgd hier in Brabant. Als we op de kaart kijken ontdekken we dat we praktisch elke 3 a 4 kilometer wel weer ergens kunnen stoppen. Zo durven we het aan. Geen wind vandaag, maar buien. Heel veel buien. En heel veel kopjes koffie, dus. Zo wordt het toch nog een heerlijk tochtje.

Informatie

Overnachten

We kampeerden op Natuurkampeerterrein Buitenhof. Op dit terrein kun je kamperen met een tent, busje of caravan. Ook zijn er pipowagens te huur. Er is een buitenruimte met een buitenkeuken en een vuurschaal en er is een grote binnenruimte met keuken, boeken en spelletjes.

Het Natuurkampeerterrein ligt zo’n 1,5 kilometer van Hilvarenbeek. Je loopt of fietst dus makkelijk naar het dorp. We kunnen de frietjes bij de Frietboutiq aanbevelen! Er stopt ook een bus vlak voor de camping.

Route

Wij maakten een tweedaagse fietstocht. De eerste dag fietsten we van station Eindhoven naar het Natuurkampeerterrein. De tweede dag fietsen we verder naar station Den Bosch. De route verliep deels over onverharde zandweggetjes. Hier vind je de route die we fietsten: dag 1 en dag 2.

Herbergen en boscafés

Op de route stikt het van de plekken om even in de remmen te knijpen en wat te eten en drinken. Dit vonden wij de leukste:

Wat is bikepacken?

Het klinkt heel wat: bikepacken! Maar eigenlijk is het gewoon fietsen. Niet een dagtocht, maar een meerdaagse tocht. Bikepacken kan in principe op elke fiets. De fiets moet vooral passen bij de route die je maakt. Rij je veel over asfalt dan is een racefiets handig. Rij je veel onverhard dan is een mountainbike of gravelbike handiger. Je kampeeruitrusting bind je vast aan de fiets. Er zijn speciale bikepacking tassen, maar met een beetje improviseren kom je ook een heel eind. De sleutel is om zo weinig mogelijk mee te nemen. Lees hier meer over bikepacken.

Kamperen en bikepacken in Brabant

Deze Mini Expeditie maakten we in samenwerking met De Groene Koepel. Op  www.natuurkampeerterreinen.nl vind je zo’n 150 kampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Om op de terreinen te kamperen heb je het Groene Boekje of een Natuurkampeerkaart nodig. Die kun je kopen op het kampeerterrein of hier bestellen.

In Brabant liggen nog veel meer van dit soort Natuurkampeerterreinen waar je mooi kunt bikepacken:

Deel op Pinterest