Wandeling van Santpoort Noord naar IJmuiden

Wandelen van Santpoort Noord naar IJmuiden

Hoe kom je snel met de trein in de duinen vanaf Amsterdam? Er zijn meerdere stations waarvandaan je zo de duinen in loopt. Denk aan: Zandvoort, Overveen, Bloemendaal, Santpoort Zuid en Castricum. Mijn favoriet is Santpoort Noord. Daarvandaan ben je in een paar minuten in de duinen en het bos. Dit deel van de duinen is onderdeel van Nationaal Park Zuid Kennemerland. Een duingebied perfect voor een Mini Expeditie! Door de vele stations rondom kun je makkelijk een wandeltocht van A naar B maken. Wat mij betreft het grote voordeel als je met het openbaar vervoer gaat. Loop bijvoorbeeld van Santpoort Noord naar IJmuiden. Daar stopt weliswaar geen trein, maar de bus brengt je ook zo weer naar huis.

Met de trein naar Santpoort Noord

Vanaf Amsterdam rijden elk half uur rechtstreekse treinen naar Santpoort Noord. Een half uurtje treinen en je staat voor de duinen! Neem in het station de achteruitgang (tunneltje door) en loop via de manege naar Landgoed Duin en Kruidberg. In het landhuis zit nu een hotel. Echt zo’n plek voor een sprookjeshuwelijk met alles er op en er aan. Eerlijk gezegd word ik zelf het blijst van de schommel die aan een grote boom hangt. Je loopt door het landschapspark en komt bij de entree van het duingebied. 

Nationaal Park Zuid Kennemerland

Het duingebied tussen IJmuiden, Santpoort en Zandvoort wordt beheerd door Natuurmonumenten en PWN. Je wandelt hier door bossen, duinen en zandvlaktes met behoorlijk wat hoogteverschillen. Het fijne is dat er veel kleine paadjes zijn. Dat maakt het ook een leuk gebied voor een trailrun. In dit deel van de duinen kom je geen horeca tegen onderweg, zorg dus dat je zelf wat meeneemt. Er zijn namelijk wel veel fijne plekjes waar je kunt picknicken. Op een duintopje bijvoorbeeld. 

Het strand

Het tweede deel van de wandeling loop je over het strand. Het strand bij IJmuiden is breed. Er wordt hier veel gekitesurft en gestrandzeilt. Voor wandelaars is het ook een fijn strand. Er is een brede strook met lage duintjes waar je doorheen kan struinen. Hier loop je over mini bergruggetjes, tiny ravijnen en kabouter dalen. Heerlijk om vanaf te rennen, te picknicken of verstoppertje te spelen.

Op naar IJmuiden

De finnish in IJmuiden is over het platte strand al snel in zicht. Je kunt richting de pier lopen, maar ik loop liever richting Camping de Duindoorn. Hier loop je weer door de duinen en kom je onderweg allerlei bunkers uit de Tweede Wereldoorlog tegen. De bushalte is bij de ingang van de camping. Hier gaat twee keer per uur een bus naar station Amsterdam Sloterdijk.

Informatie

Wandelen

We volgden onze eigen route van station Santpoort Noord naar bushalte Duindoorn in IJmuiden. We liepen 10 km. De route vind je hier.

Overnachten

Wij maakten een dagtocht, maar je kunt je hier ook makkelijk langer vermaken. In Overveen kun je kamperen op Natuurcamping Zeeweg 71. Bij IJmuiden in de buurt ligt Natuurkampeerterrein Schoonenberg. En je kunt natuurlijk kamperen op Camping de Duindoorn.

Zoek je een plek waar je met de hele familie of een grotere groep kunt verblijven? Kijk dan eens naar de Bosvilla Kennemerduinen. Niet goedkoop, maar wel midden in het groen.

Meer tips voor dit soort Mini Expedities

Deel op Pinterest