Packraften en wandelen, hoe doe je dat?

Packraften en hiken, hoe doe je dat?

Packraften, uhh, wat is dat? Een packraft is een slim opblaasbootje waarin het fijn varen is. Je neemt de raft makkelijk mee in je rugzak tijdens een wandeling of achterop de fiets. Zo kun je varen afwisselen met wandelen of fietsen: packraften dus! Zeker op warme dagen is het heerlijk om de stoffige trails te kunnen verruilen voor een tocht over het water. In dit blog lees je alles voor  je eigen packraft avontuur, zodat je zelf kunt ontdekken hoe leuk het is.

Kun je packraften met een rubberboot?

Ook met een gewone rubberboot kun je in principe packraften. De vaareigenschappen van zo’n simpel ding zijn alleen niet zo goed. Grote kans dat je dus niet ver komt. Daarnaast zijn gewone rubberboten behoorlijk zwaar en neem je ze daarom niet zo makkelijk mee op je rug. Vind je dat geen probleem en wil je vooral lekker spelevaren, dan kun je prima uit de voeten met een goedkoop opblaasbootje. Wil je een echte tocht maken? Dan heb je een echte packraft nodig.

Soorten packrafts

Er zijn verschillende soorten packrafts. Om te beginnen zijn er eenpersoons en tweepersoons boten. Ze kunnen een spatzijl hebben, of niet. Het grote verschil zit in de vaareigenschappen. Sommige boten zijn gebouwd voor wildwater en maken vlotte, korte bochtjes. Andere boten kunnen beter rechtdoor blijven varen en zijn beter geschikt voor meren. Een packraft kost al snel enkele honderden euro’s, de duurdere modellen zelfs meer dan duizend. Niet goedkoop, zeker als je het nog nooit gedaan hebt. Het is het dus slim om eerst eens een packraft te huren.

Packrafts huren

Wij gebruikten packrafts van De Atlas van de Wereldreiziger. Je krijgt van  BuitenSpeelBaas Dirk een complete set mee: een packraft, pompzak, waterdichte zak,  inklapbare peddels, een reddingsvest en een tas om alles in mee te nemen. Bij elkaar is het nog best een pakket. Om je goed op weg te helpen zit er ook een uitgebreide uitleg bij, met een filmpje. Het is even puzzelen als je de packrafts de eerste keer in elkaar zet. Maar met alle uitleg van Dirk hadden we in een mum van tijds onze rafts vaarklaar.

Waar kun je packraften?

Nederland is vol water. Ruimte zat dus voor een packraft avontuur. Toch is niet elk water geschikt, zeker niet als je begint met packraften.  Het liefst zoek je een watertje uit waar het rustig is en dus geen gemotoriseerd verkeer is. Je wilt niet een groot binnenvaartschip of een stroom motorbootjes in je nek hebben hijgen. Soms valt het niet mee om in en uit het water te komen. Handige plekken om te starten zijn strandjes of kanosteigers. Tot slot is er water waar je niet mag varen of waar het ronduit gevaarlijk is. Je kunt je laten inspireren door kanoroutes, hier vind je een overzicht van routes in Nederland. En dan ben je nog maar halverwege. Het packraften wordt pas echt leuk als je het mooie raftwater kunt combineren met een leuke wandeling … Kortom een puzzeltje, maar dat maakt het een Mini Expeditie!

Leuke plekken om te packraften voor beginners

Als beginner hoef je niet meteen uren te packraften. De hele transformatie van hiken naar wandelen kost best wat tijd. Begin dus met een korte tocht. Dan heb je alle tijd om te genieten en te spelevaren. Dit zijn onze favoriete plekken om wandelen en varen te combineren: 

  • Het Henschotermeer op de Utrechtse Heuvelrug: een recreatieplas waar je prima kunt oefenen met je raft en waar het ook mooi wandelen is. Heb je vertrouwen gekregen? Loop dan door naar de Heiligenbergerbeek
  • Het Wed in Nationaal Park Zuid Kennemerland: een recreatieplas in de duinen bij Haarlem. 
  • De Scheene is een mooi rustig riviertje in de Rottige Meente in Friesland.
  • De Dijle in België is een prachtig kronkelend riviertje (de foto’s bij dit blog zijn daar gemaakt).
  •  De Semois in België is een fijne rivier om te wandelen, kamperen en raften. 
Wandelen met een packraft

Het afwisselend lopen en varen is het leukste als je er een trektocht van maakt. Als je ook nog gaat kamperen wordt het natuurlijk wel een heel pakket. Het is dan handig om de raft bovenop je rugzak te binden. Als je hem in een grote waterdichte zak stopt heb je meteen een handige zak om al je spullen in te doen tijdens het varen. De peddels kan je aan de zijkant aan je rugzak vastbinden en ook een reddingsvest is zo groot dat je dat het beste buiten aan je rugzak vastmaakt.

Meer tips voor Mini Expedities op het water

Met een paar simpele opblaasbootjes en banden organiseer je makkelijk je eigen raft feestje. Een paar jaar geleden gingen wij met een hele groep jongens dobberen bij Amersfoort.

Een onbewoond eiland blijft bijzonder. Ook in Nederland zijn er plekken waar je naar een eiland kunt peddelen en een nachtje kunt blijven slapen. 

Benieuwd hoe we dit soort plekjes vinden? Lees hier onze tips.

De Semois in België leent zich goed voor een combinatie van wandelen en varen. Op die manier kun je makkelijk een meerdaagse tocht maken door de Waalse jungle en onderweg kamperen.

We maken ook graag kanotochten in Zweden.  Overdag peddelen over kleine riviertjes en meren. In de avond slapen op een eiland en koken op kampvuur.

Zin om een keer mee te gaan op avontuur? Kijk hier naar geplande avonturen

Deel op Pinterest