Kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes

Koffie en kaneelbroodjes. Wat ons betreft een gouden duo. De geur van kaneelbroodjes brengt ons direct naar het noorden. Onze eerste stop opweg naar de bergen in Scandinavië is een bakker waar ze verse kaneelbroodjes of kardemombroodjes maken. In deze blog vind je onze favoriete adresjes. Allemaal bakkers waar je naast kaneelbroodjes uit eigen overn ook een kop goeie koffie kunt krijgen. En niet verrassend: ze liggen meestal dichtbij een station, aangezien we vaak met de trein reizen. Maar omdat we ook graag thuis kaneelbroodjes eten staat hier ook een recept om thuis te bakken. Ik maak zelf vaak een hele lading, zodat mijn vriezer altijd vol ligt. Als ik dan een keer een vleugje Scandinavië kan gebruiken hoef ik alleen een broodje in de overn te stoppen. En ook al zit ik dan thuis op de bank. De geur van kardemom en kaneel brengt me zo naar een fjell in het noorden.

1. Bakeriet in Lom (Jotunheimen, Noorwegen)
Met stip bovenaan ons lijstje van bakkers staat de Bakeriet i Lom. Deze bakker ontdekten we lang gelden na een trektocht door Jotunheimen. Chesterfields, jazz, uitzicht op een waterval, goeie espresso en verse kaneelbroodjes. Meer is niet nodig om gelukkig te zijn. Als we thuis kaneelbroodjes bakken dan gebruiken we het recept van deze bakker als basis.  
 
2. St. Jacobs Stenugnsbageri (Malmö, Zweden)
Op onze reis naar het noorden  komen we vaak langs Malmö. St. Jacobs Stenugnsbageri is vaak onze eerste stop. De bakker heeft verschillende filialen in de stad. Onze favoriet is naast het station. Al vroeg in de ochtend kun je hier heerlijke broodjes krijgen. In de zomer zit je heerlijk op het terras. In de winter is het binnen een soort keerstkaart met perperkoek huisjes. 
 
3. Haga bageri (Stockholm, Zweden)
Ook in Stockholm zijn natuurlijk talloze bakkertjes met kaneelbroodjes. Onze favoriet: Haga Bageri
op Södermalm. De bakker zit in een hippe buurt niet ver van station Stockholm Södra. Om de hoek ligt trouwens een leuke kringloopwinkel die we altijd even binnenlopen als ons broodje op is: Stadsmissionen.
 
4. Stenugnsbageri Fabrique (Stockholm, Zweden)

Een andere lekkere bakkerij in Stockholm is Stenugnsbageri Fabrique. Hiervan zijn er vele vestigingen, waaronder eentje vlakbij station Stockholm Centraal. Een ideaal adresje om te ontbijten als je net uit de nachttrein komt. 

 
5. Hev (Ringebu, Noorwegen)

Niet ver van onze hut in Noorwegen zit ook een goeie bakker! En nog mooier: bij Hev in Ringebu bakken ze volgens de recepten van de bakker in Lom! Ze hebben er trouwens ook lekker pizza.

Deel op Pinterest

Recept voor kaneelbroodjes
Zelf kaneelbroodjes maken is helemaal niet moeilijk. Het is vooral een kwestie van geduld, want ze worden het lekkerst als je ze lang laat rijzen. Met dit recept maak je zeker 20 kaneelbroodjes, dus dan ligt je vriezer meteen vol!
 
Wat heb je nodig voor kaneelbroodjes?
Voor het deeg:
1 kilo bloem
½ liter melk
100 gram suiker
10 gram zout
10 gram kardemom
1 ei
2 zakjes droge gist
150 gram boter 
 
Voor de vulling:
125 gram boter
125 g suiker
2 theelepels kaneel!
 
Hoe maak je kaneelbroodjes?
Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, goed door elkaar. Voeg de boter in kleine klontjes door het deeg. Laat dit afgedekt een nachtje rijzen. Na een nachtje is het deeg twee keer zo groot geworden. Nu ga je aan de slag met de vulling. Smelt de boter en meng alles voor de vulling door elkaar. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot een lap van ca. 40 keer 50. Smeer in het midden de vulling. Vouw het bovenste derde deel naar beneden en het onderste derde deel naar boven. Vervolgens snij je met een mes reepjes van ca. 2 cm dik van de driedubbele lap. Om er broodjes of beter gezegd knuter (knopen) van te maken rek je elk reepje uit en maakt er een knoop in. Vaak gaat dit niet zo netjes, maar dat geeft niks. Bij het bakken komt het vanzelf goed.
Bak vervolgens de broodjes op een plaat bedekt met bakpapier. De oven staat daarbij op 180 graden. In mijn oven moet ik meestal meedere ladingen na elkaar bakken.
 
Weet je nog een goed adresje voor koffie met kaneelbroodjes? We horen het graag! Ons mail adres is info@miniexpedities.nl