Wandelen terug in de tijd in Twente

Het hoogste punt van Overijssel is de Tankenberg in Twente. Om deze hobbel te beklimmen  maken we een meerdaagse wandeling van Oldenzaal naar Enschede. Onze route loopt door een vergeten en groene hoek van Nederland. In het drukke Hemelvaart weekend komen we nauwelijks mensen tegen. We dwalen langs stromende beekjes, groene bossen en weides met koeien. Een enkel stuk over asfalt, maar grotendeels over kleine Twentse trails. 

Grote bomen in Oldenzaal

Het voelt alsof we terug in de tijd gereisd zijn als we in Oldenzaal uit de trein stappen. De tijd lijkt hier langzamer te gaan. De bomen lijken groter, de mensen vriendelijker en het groen tiert welig. Onze eerste stappen gaan door het Kalheupinkpark. Wauw, zie je die boom roept Joanne. Ze loopt onder een grote rode beuk. De stam is dik en de kroon van bladeren wuift boven haar hoofd. En die eik! Ik kan het niet laten en knuffel de boom. Niets zo geruststellend als een dikke eik om tegenaan te leunen. Als een enorme grote broer die je zal beschermen. Ik voel diepe groeven als ik de stam omarm. Mmm, die broer heeft al heel wat gezien en meegemaakt. Iets verderop staat de Oosterse plataan. Die heeft ook een heftig leven achter de rug zo te zien. De takken van de boom hangen op de grond. Gek genoeg zijn ze daar een tweede leven begonnen en weer omhoog gegroeid. De bomen hebben ons meteen in een andere wereld gebracht. Een kalme groene wereld.

Paalkamperen

Ook op Erve Middelkamp heeft de tijd stil gestaan. Een oude hoeve, een houten kar en een picknicktafel voor de stal. De pomp is verandert in een kraan, maar dat is zo ongeveer het enige van deze tijd. Vlak achter de oude hoeve staat een paal waar je mag kamperen in een boomgaard. Hier sta je alleen in het groen. Een heerlijk rustig plekje. Nou ja, als je de haan niet meerekent. Om half vier in de ochtend staat hij al vrolijk te kukelen. Ook de vogels kunnen er wat van hier. Ik weet niet of ik ze eerder zo hard heb horen fluiten. Als we ons toetje eten voor de tent komt een opa langs op zijn fiets. Hij zwoegt de helling op en maakt een praatje. Daar aan de de bosrand staan regelmatig reeën, wijst hij ons aan en daar is de kraan voor het water. Wat bijzonder dat zo’n plekje als dit nog bestaat. Dit tochtje maakt deze beheerder elke avond. Terwijl hij met een zwaai weer naar huis gaat gaan wij op pad naar de Tankenberg. 

Verliefd op de Tankenberg

We struinen in het avondlicht door het bos. He, kijk! Hier is een klein bergje! Is dit de Tankenberg? Ohh, een prieeltje. We zijn direct verliefd op dit plekje. Het is dat we al getrouwd zijn, maar anders zou je hier je meteen op een knie gaan voor je geliefde. Je zit dan wel met je knie in het stof, want dit prieeltje is nog heel rustiek. Niet meer dan een klein stenen koepeltje. Het mooiste is eigenlijk het uitzicht. On-Nederlands ver kunnen we kijken over groene bossen en heuvels. Af en toe lichten windmolens in de verte op door de zon die erop schijnt. Verder geen tekenen van moderne beschaving. En dat in Nederland! Het valt niet mee om afscheid te nemen. De top is binnen, maar de wandeling moet eigenlijk nog beginnen. In de avondzon lopen we terug naar de tent door de Twentse bossen. De natuur is ontploft. Het groen is aan alle kanten uit de grond gespoten. Bosreuzen staan om ons heen. Om ze goed te bekijken gaan we op onze rug liggen op de zachte bosgrond. Boven ons een hemel vol groen. Een Bob Ross schilderij is er niks bij. Hier heb je geen zenmaster of yoga nodig. Van zo’n bladerdak wordt je vanzelf rustig van binnen.

Twentse trails

Na nog een paar keer omdraaien in onze slaapzak na de zoveelste kukel van de de haan kunnen we niet meer slapen. Oke, hoppa we gaan er uit! Onze moderne apparatuur belooft regen vandaag. Snel pakken we alles in. Voor de schuur is een overdekte picknicktafel waar we droog kunnen ontbijten, terwijl inderdaad de eerste druppels vallen. Terwijl we pap, koffie en nog een stuk rabarbercake wegwerken komt er een wandelaar langs. Hoi hoi, goeiemorgen! Hij loopt het Twentepad naar het noorden. Wij buigen af richting het zuiden, richting Enschede. Een vergeten hoek van Nederland lijkt het. We zijn nog maar net onderweg als we langs een picknicktafel met een afdak komen. Koffie, vraagt Joanne. De regen druppelt gestaag langs mijn capuchon. Ah ja, kom op. Je weet niet wanneer we weer zo’n mooi plekje tegen komen. We hangen onze regenjassen aan het afdak en nestelen ons in het hutje. Wat is het hier knus! Na nog een kop koffie en stuk rabarbercake moeten we toch echt weer de regen in. Enschede is nog ver! 

Afwasvoetjes

We lopen een stuk over een asfalt weggetje, maar dan slaan we een klein paadje in. Het fluitekruid komt meteen tot onze heupen. We waden er doorheen en hebben al snel natte schoenen en sokken. Pas op een verse koeienvlaai! Een paar koeien kijkt op in het groen. De regen gaat maar door. Natter dan nat. De lucht is grijs. De mobiel belooft zon in de middag. Maar die lijkt maar niet te komen. De Twentse jungle is groen en nat. Na een verkleumde pauze in de regen gaan we verder door het groene landschap. Langs beekjes, weilanden en bosjes. Heel langzaam wordt het warmer. Als de zon echt is doorgekomen ploffen we neer op het eerste het beste grasveldje. We stropen onze sokken en schoenen uit. Afwasvoetjes komen te voorschijn. Alle kleren spreiden we uit in het gras. Als ringstaartmaki’s zitten we allemaal met onze gezichten en lichamen naar de zon. De damp trekt op en langzaam worden we droog.

Camping met zwembad

In Glanerbrug vinden we onze volgende kampeerplaats. Dit is heel iets anders dan vannacht hoor, een camping met zwembad, heb ik de rest gewaarschuwd. Onze rugzak hebben we gevuld bij de Albert Heijn. Het zwembad is niet aan ons besteed na al dat water van vandaag. Maar een warme douche is echt een feestje. We vinden een rustig plekje aan de rand van de camping. Zo hebben we alle luxe van de camping, maar ook uitzicht over de groene velden. Zelfs op deze luxe camping is het op dit trekkersveldje niet druk met Hemelvaart. De volgende ochtend lopen we het laatste stuk door groene weiden en parken naar Enschede. Na al het groen en alle rust staan we opeens op een marktplein vol mensen. We zoeken een rustig plekje op een terrasje een paar straten verderop. Goeie koffie en een heel scala aan lekkere taartjes staan voor ons klaar.

Informatie

De route

Wij liepen in twee dagen van station Oldenzaal naar station Enschede. We maakten onze eigen route, waarbij we gebruik maakten van verschillende bestaande routes. Zoals Twentepad, Hilligenpad, Dinkelpad en Smokkelroute.

In totaal liepen we 39 km. Op dag 1: 5 km, dag 2: 27 km en dag 3: 7 km. De kaart is te vinden op Routeyou.

De lange dag op dag twee kun je verkorten door in Losser op de bus te stappen. Je kunt ook heel goed een dagwandeling maken naar de Tankenberg van station Oldenzaal naar De Lutte. Daarvandaan kun je dan weer met de bus terug of je loopt over het . Als je met de auto komt kun je dichtbij de Tankenberg parkeren. Parkeerplaats op de Tankenbergweg, vlak na de afslag vanaf de Bentheimerstraat 7 aan je linkerhand.

Overnachten

De eerste nacht sliepen we op een paalkampeerterrein. De paalkampeerplaats ligt vlakbij Erve Middelkamp. Dat is een groepsaccommodatie van Natuurmonumenten. Daar is ook een kraan die je kunt gebruiken. Langs het Twentepad liggen een aantal van deze plekken. Sta je liever op een camping dan kun je ook overnachten op Camping Sproakstee, die ligt dichtbij De Lutte en heeft ook een leuke trekkershut. 

De tweede nacht sliepen we op Camping De Twentse Es bij Glanerbrug. Dit is een grote camping met winkeltje en zwembad. Er zijn leuke kampeerhutten te huur aan een meertje. Aan het meertje is ook plek voor trekkerstentjes. 

Tot slot zijn de koffie en taartjes bij Rosy’s echt een aanrader!

De 12 hoogste hobbels

De 12 hoogste punten van de provincies van Nederland. Het Europees deel van Nederland, dat wel. De Mount Scenery op Saba is het hoogste punt van het Koninkrijk!  Deel je avonturen met #de12hoogstehobbels

  1. Limburg: Vaalserberg 322 m, bij Vaals en het drielandenpunt.
  2. Gelderland: Signaal Imbosch 110 m, op de Veluwe.
  3. Overijssel: Tankenberg 85 m, bij Oldenzaal.
  4. Utrecht: Amerongse Berg 69 m, bij Amerongen.
  5. Noord-Brabant: Gulbergen 60 m, bij Nuenen.
  6. Noord Holland: Catrijper Nok 55 m, bij Schoorl (in de gemeente Bergen!).
  7. Zeeland: Kaapduinen 49 m, bij Vlissingen.
  8. Friesland: Vuurboetsduin 45 m, op Vlieland.
  9. Zuid- Holland: Vlaggeduin 37 m, bij Katwijk.
  10. Drenthe: Haantje Duin 27 m, bij Emmen en de VAM-berg 56 m.
  11. Groningen: Kardinger Heuvel 32 m, bij Groningen.
  12. Flevoland: Almeerse berg 25 m, bij Almere.

Tekening van de12 hoogste hobbels